NavMenu

Dmitar Polovina, direktor "Prvog faktora" – Ekonomska kriza je izazov

Izvor: eKapija Sreda, 04.02.2009. 14:47
Komentari
Podeli

Dmitar PolovinaDmitar Polovina

Privrednici će najbezbolnije isplivati iz svetske ekononske krize ako je prihvate kao izazov, a ne kao problem. Uticaj globalne ekonomske krize neće zaobići Srbiju i zato je neophodno da se privrednici i država ozbiljno uhvate u koštac sa njom. Štednja je jedna od mera, ali otpuštanje radnika i zaustavaljenje edukacije zaposlenih sigurno nije dobra strategija. Kriza će doprineti da se iskristališu dobre firme koje će izaći kao pobednici, izjavio je u razgovoru za eKapiju Dmitar Polovina, direktor "Prvog faktora", potpredsednik Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu i član UO Srpske Asocijacije Menadžera.

eKapija: Kako se "Prvi faktor" bori protiv krize?

- "Prvi faktor" je prvo srpsko faktoring društvo, koje otkupljuje potraživanja od preduzeća. Jedan od najvećih problema sa kojim se trenutno susrećemo jeste kako smanjiti rizik od pogrešne procene boniteta potencijalnih klijenata. Iako je složena procedura provere, sada još rigoroznija, uspešnost posla ne zavisi samo od klijenta već i od tržišta. Za sada nemamo većih problema. Osim bilansa, analiziramo rukovodstvo i granu industrije kojom se ta firma bavi. Na tržištu Srbije poslujemo od 2005. godine i naša iskustva su dobra, firme poštuju rokove, ali već sada možemo pričati o malim prolongiranjima u plaćanju. Neophodno je i reorganizovati rad firme, trebalo bi voditi račina o svemu i racionalizovati troškove u svim oblastima poslovanja. Međutim, otpuštanje radnika i zaustavljanje edukukacije sigurno nije dobra strategija.

eKapija: Kako biste prokomentarisali mere Vlade Srbije za prevazilaženje krize?

- Ovo je prva kriza koja nije locirana samo u Srbiji. Imali smo i inflaciju i embargo, ali to je bilo samo u okviru naših granica. Ovo sada je kriza u ekonomiji celoga sveta i neminovno je da se odražava i na našu zemlju. Najzad je i u Srbiji počelo glasno da se priča o toj temi, što je dobro. Pomoć i podrška države je svakako dobrodošla. Jedino pitanje je koliko će srpske firme opravdati novac koji će dobiti od države.

Dmitar PolovinaDmitar Polovina

eKapija: Koliko će se posledice svetske ekonomske krize odraziti na saradnju Srbije i Slovenije? Da li imate informacija o povlačenju slovenačkih firmi iz Srbije?

- Robna razmena naše dve zemlje prelazi milijardu evra, kao i investicije Slovenije u Srbiju. U spoljnotrgovinskoj razmeni sa članicama Evropske unije Srbija najmanji deficit beleži sa Slovenijom. U našoj zemlji posluje između 500 i 1.000 slovenačkih preduzeća koja su generalno uspešna. Nije bilo poništenih privatizacija, zatvaranja firmi i tome slično. Koliko ja znam, bar za sada, ni "Gorenje", ni "Mercator" neće otpuštati radnike. Nijedna firma ne razmišlja o povlačenju sa srpskog tržišta. Izvesno je da će investiranje biti usporeno ili odloženo, ali svakako će se projektovana ulaganja realizovati.

eKapija: Na koji način se svetska ekonomska kriza odrazila na tržište Slovenije? Koje mere za prevazilaženje krize je donela Vlada?

- Koliko god vi proizvodili dobar proizvod, ako vam vaš najveći kupac javi da je bankrotirao vi ste u problemu. Ova globalna kriza ne ostavlja ni jednu državu izolovanu. Vlada Slovenije je donela mere za pomoć privredi u vidu smanjenja doprinosa na zarade, poreza i dotiranja plata. Nadležna ministarstva pokušavaju pojedinim merama da spreče osetnije otpuštanje radnika. Preduzeća koja odluče da privremeno skrate radnu nedelju imaju pravo na državne subvencije. Takođe, smanjene su i plate kako radnicima tako i direktorima da bi se koliko toliko posledice lošijeg poslovanja ravnomerno rasporedile.

eKapija: Članovi Srpske Ascijacija Menadžera nedavno su posetila Sloveniju. Kakvi su rezultati te poslete?

- Srpska Asocijacija Menadžera (SAM) i Udruženje menadžera Slovenije potpisali su sporazum koji bi trebalo da omogući bolju saradnju dva udruženja. U Privrednoj komori Slovenije održan je zajednički sastanak dve asocijacije, kojem su prisustvovali ambasador Srbije u Sloveniji Predrag Filipov i predsednik slovenačke komore Samo Hribar Milič. Delegacija Srpske Asocijacije Menadžera, koju je predvodio Slobodan Vučićević, obišla je kompanije "Gorenje", "Donat MG". Istaknuta je velika potreba za bližom saradnjom. Srbiji je Slovenija najbliži put za plasiranje roba i usluga na tržište EU.

M.K

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.