NavMenu

Brand Embassy novi partner kompanije Algotech u oblasti digitalnih korisničkih centara

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.06.2018. 19:06
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Kompanija Algotech saopštila je da je uspostavila partnerstvo sa renomiranom kompanijom Brand Embassy, čime jača svoje prisustvo na regionalnom tržištu digitalnih interaktivnih korisničkih centara (DCIC – Digital Customer Interaction Center).

- Ovim partnerstvom Algotech unapređuje svoj poslovni portfolio u segmentu brige o korisnicima zasnovane na digitalnim i omnichannel rešenjima kompanije Brand Embassy, koja je lider u obezbeđivanju usluga najvišeg kvaliteta kroz skalabilnu digitalnu platformu - navode.

Kompatibilnost digitalnog poslovnog portfolia Algotecha i kompanije Brand Embassy, ističu, uz sinergetski efekat zajedničkog nastupa na tržištu digitalnih korisničkih platformi zemalja Centralne i Istočne Evrope, ima potencijal za postizanje izuzetnih poslovnih rezultata. Osim toga, dodaju, Brand Embasy je kompanija sa značajnim poslovnim referencama u regionu, a njena rešenja koriste vodeće telekomunikacione i finansijske kompanije (kao što su Telenor, VIP Mobile, T-Mobile, O2, SBB, Telemach, Raiffeisen Bank, KBC i Societe Generale banka i druge) u preko 30 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

- Dugoročna poslovna orijentacije naše kompanije je usmerena na digitalizaciju poslovnih procesa i na implementaciju drugih naprednih rešenja koja omogućavaju bolju integraciju komunikacionih i prodajnih kanala. U tom smislu Brand Embassy je pravi partner sa vodećim poslovnim rešenjem u oblasti digitalnih korisničkih servisa. Ovo rešenje značajno unapređuje kvalitet pružene usluge i čini poslovni portfolio kompanije Algotech izuzetno konkurentnim na dinamičnom tržištu digitalnih servisa - rekao je Dragan Gajić, generalni direktor kompanije Algotech.

Vit Horki, suosnivač i izvršni direktor kompanije Brand Embassy ističe da su tokom proteklih šest godina, imali sreću da rade sa vodećim telekomunikacionim kompanijama, bankama i maloprodajnom lancima u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

- Naši klijenti postaju sve zahtevniji i očekuju besprekornu uslugu visokog kvaliteta, bez obzira na komunikacioni kanal, tako da nam naše partnerstvo sa Algotechom, vodećim regionalnim sistem integratorom, daje dodatnu mogućnost penetracije tržišta i implementacije rešenja koja su fleksibilna, skalabilna i zasnovana na pozitivnom korisničkom iskustvu naših klijenata.

Brand Embassy je digitalna platforma za pružanje korisničkih usluga iz clouda, koja integriše komunikacije preko različitih kanala (društvene mreže, razmena poruka, live chat, AI, chatbot i sl), dodaje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.