NavMenu

Medijski javni servisi zapadnog Balkana potpisali Memorandum o razumevanju

Izvor: Radiosarajevo.ba Četvrtak, 28.06.2018. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rasulov/shutterstock.com)Ilustracija
Rukovodioci šest nacionalnih medijskih javnih servisa zapadnog Balkana (RTSH, BHRT, RTK, MRT, RTCG, RTS) potpisali su danas u Tirani Memorandum o razumevanju koji otvara put za njihovu saradnju na projektu podrške Evropske unije (EU) vrednom 1,5 mil EUR, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

- Projekat tehničke pomoći medijskim javnim servisima na zapadnom Balkanu odvijaće će se u naredne dve godine u cilju olakšavanja transformacije medija javnih servisa iz državnih medija u istinske službe za građane što predstavlja jedan od prioriteta EU na zapadnom Balkanu - zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji, koja je završena danas u Tirani.

Kao što je predstavljeno na konferenciji, Projekat će raditi na postizanju tri osnovna cilja - promociji evropskih standarda i najbolje prakse širom zapadnog Balkana kao zajedničkom referentnom okviru za nezavisne i profesionalne medije, kako u pogledu modela finansiranja, tako i izbora i funkcionisanja organa uprave javnih medijskih servisa. Zatim, radiće se na generisanju sinergije između javnih servisa i regionalnih razmena politika i praksi za novu fazu u procesu reforme medija, koja uključuje integrisane redakcije, uredničke smernice i dugoročne strategije, te širenju i podržavanju saradnje u sferi istraživačkog novinarstva, mehanizama koprodukcije na odabrane teme i regionalne razmene digitalizovanih arhivskih materijala.

- Konferencija je okupila oko 60 učesnika, među kojima su predstavnici međunarodnih organizacija, direktori i viši zvaničnici javnih medijskih servisa, donosioci političkih odluka, predstavnici nevladinih organizacija i radiodifuznih regulatornih tela iz Albanije, BiH, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije - saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Projekat sprovode Međunarodna federacija novinara (IFJ) zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Austrijskim javnim emiterom (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i Uredom evrovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO), navodi sarajevski portal.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.