Izvor: Blic | Četvrtak, 28.06.2018.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd podiže spomenike srpskim košarkašima i patrijarhu Pavlu

Spomenik Patrijarha Pavla biće izgrađen kod Crkve svetog Marka
Spomenik Patrijarha Pavla biće izgrađen kod Crkve svetog Marka (Foto: Beoinfo)
Beograd bi vrlo brzo trebalo da dobije spomenike utemeljivačima srpske košarke i patrijarhu Pavlu, saznaje Blic. Takođe, doneta je odluka i da bulevar na Beogradu na vodi ponese naziv nekadašnjeg američkog predsednika Vudro Vilsona.

To je odlučeno na prvoj sednici Komisije za imenovanje ulica, trgova i podizanje spomenika, a sve tri oduke podržali su i predstavnici vlasti i opozicije.

- Ove zaključke komisije još treba da usvoji Skupština Beograda, a pristanak mora da da i Zavod za spomenike kulture. Sva tri predloga usvojena su jednoglasno - kaže Borko Stefanović, član Komisije, koja se sastoji od predstavnika odborničkih grupa u beogradskom parlamentu.

Inicijativu da se podigne spomenik utemeljivačima srpske košarke i to Radomiru Šaperu, Bori Stankoviću, profesoru Aci Nikoliću i Nebojši Popoviću pokrenula je bivša košarkašica Nataša Kovačević. Kako navodi, plan je da taj spomenik bude podignut na Kalemegdanu, između terena KK Crvena zvezda i KK Partizan.

- To je zapravo spomenik celoj ekipi koja se kvalifikovala na prvo svetsko prvenstvo u Buenos Ajresu i to je jedina ekipa koja je u svom sastavu imala četvoricu igrača (Stanković, Šaper, Popović i Nikolić), koju su kasnije postali članovi Košarkaške kuće slavnih. Zanimljivo je da se ona sastojala od 13 igrača i da su svi igrali u Zvezdi i Partizanu. Odlukom da se spomenik postavi između terena dva suprotna tabora šalje se dublja poruka - kaže Kovačevićeva.

Scenarista i jedan od autora čitavog projekta Skok, koji se sastoji do dokumentranog filma i podizanja spomenika, je Aleksandar Miletić.

Komisija za imenovanje ulica, trgova i podizanje spomenika odlučila je i da u Beogradu bude podignut spomenik patrijarhu Pavlu, a predloženo je da on bude postavljen ispred Crkve svetog Marka.

Takođe, jednoglasno je odlučeno i da bulevar na Beogradu na vodi nosi naziv nekadašnjeg američkog predsednika Vudro Vilsona, koji je dao veliku podršku Srbiji u Prvom svetskom ratu. On je na četvrtu godišnjicu od austrougarske objave rata Srbiji – 28. jula 1918. godine, proglasio Srpski dan.

Vilson je na centralnoj svečanosti Srbima poslao poruku podrške koja je tog dana pročitana u crkvama širom SAD i objavljena u većini dnevnih novina, a tog dana iznad bele kuće vijorila se srpska zastava.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.