NavMenu

Narodni muzej nakon 15 godina otvara vrata posetiocima - U rekonstrukciju uloženo 12 mil EUR

Izvor: N1 Petak, 29.06.2018. 12:10
Komentari
Podeli
(Trg republike) Obnovljena zgrada Narodnog muzeja u Beogradu danas će posle 15 godina otvoriti vrata za posetioce koji će moći da vide oko 400.000 eksponata nove stalne postavke.

Posetioci će moći da posete muzej danas od 23 časa, a do petka u 22 časa radiće neprekidno uz besplatan ulaz prva tri dana.

Potom će ulaz biti besplatan samo nedeljom, dok će se ostalim danima pojedinačna ulaznica naplaćivati 300 dinara.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković je kazala novinarima da je rekonstrukcija koštala 12 mil EUR.

Pre otvaranja vrata za posetioce, pred muzejom će, na Trgu Republike u 21 čas početi multimedijalni program, u okviru kojeg će promotivni video s baletskim umetnikom Sergejem Polunjinom, snimljen u atrijumu Muzeja, označiti početak novog poglavlja u dugoj istoriji te institucije.

Zgrada u kojoj je Narodni muzej je podignuta 1903. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, dograđena 1930. godine, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata i još jednom 1960-ih godina.

Međutim, zbog dotrajalosti zgrade stalna postavka nije bila dostupna posetiocima od 2003. godine, a 2015. godine je Narodni muzej sasvim sasvim zatvoren, radi temeljite rekonstrukcije čitavog enterijera i eksterijera.

Stalna postavka Narodnog muzeja raspoređena je na tri nivoa izložbenog prostora zgrade od 5.000 kvadratnih metara, koja je i sama spomenik kulture.

Akutelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima.

Artefakti Muzeja obuhvataju hronološki opseg od Paleolita do umetnosti 20. veka, odnosno od praistorije do savremene umetnosti.

Tokom predstojećeg vikenda Narodni muzej će biti otvoren od 10 do 22 časa, a od 3. jula počeće uobičajeno radno vreme: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova.


Podsetimo, na rekonstukciji Narodnog muzeja radilo je je čak 1.200 ljudi različitih struka. Ovaj složeni posao restauracije, sanacije i adaptacije Narodnog muzeja na tenderu je pripao konzorcijumu na čelu sa građevinskom firmom Koto, a u kome su još bili Termoinženjering, Topwood i TVI.

Vlada Srbije je iz budžetskih rezervi opredelila 38.080.000 dinara kako bi se pokrili troškovi organizacije svečanosti povodom otvaranja rekonstruisane zgrade Narodnog muzeja u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.