Izvor: Večernje novosti | Sreda, 27.06.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Platforma PKS za online trgovinu Klik 3 dostupna od septembra 2018.

Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Srbija će od septembra dobiti novu platformu za onlajn trgovinu privrede - Klik 3, koju pokreće Privredna komora Srbije, a biće otvorena za sve zainteresovane firme. Preduzeća i preduzetnici, koji joj pristupe, biće istovremeno i kupci i dobavljači. Direktna trgovina preko mreže podrazumeva manje troškove i efikasnije nabavke.

U Srbiji trenutno postoji oko 360 onlajn prodavaca i zvanično godišnje ostvaruju promet od oko 9 milijardi dinara. Procenjuje se da je stvarna prodaja preko interneta, koja obuhvata i "sivu" zonu, i deset puta veća. Pretpostvaka je da e-trgovina čini od 3 do 6% ukupne maloprodaje.

- Elektronska transformacija podrazumeva da građani završavaju poslove preko interneta, na klik - kaže Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine.

- To podrazumeva digitalizaciju, a Klik 3 mreža će proizvođačima i trgovcima omogućiti da usluge i dobra razmenjuju preko moderne platforme. Uz samo tri klika kupci će moći mnogo informacija da dobiju elektronskim putem. Prilika je da se sve domaće kompanije uključe na ovu platformu i time smanje svoje troškove poslovanja i trgovine. Proizvođači najavljuju da bi u budućnosti ona mogla da postane regionalna. Amazon, kao komercijalna platforma, vredi više nego sve ostale prodavnice u SAD zajedno - dodao je Savić.

Platforme za trgovinu, koje trenutno postoje u Srbiji, pokrivaju određene segmente i grupe proizvoda. Klik 3 je zamišljena kao "berza" svih proizvođača i dobavljača u Srbiji.

- Ogroman je potencijal ove platforme, jer će i država kao jedan od najvećih naručilaca moći da kupuje. Platforma podrazumeva identifikaciju i kupaca i prodavaca i prometa. Treba da uvede red na tržište elektronske trgovine i pruži potpunu zaštitu njenih korisnika. U skladu je sa najnovijim svetskim standardima - kaže Sava Savić.

- Ova platfroma znači unapređenje poslovanja i ona treba da doprinese povećanju prometa i tražnje. Cilj je da se poslovanje raširi na čitav region - objašnjava Predrag Nikolić, savetnik predsednika PKS.

Kako je naveo, ovo je tek prva faza ovog projekta. Sledeći korak je uvođenje i jednog vida kreditiranja, faktoring, gde će kupci plaćati na odloženo, a prodavci će odmah dobijati novac. Firme će, kako dalje objašnjava, morati da prolaze finansijske kontrole tako da neće biti moguće da neko iz sive zone prodaje na njoj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.