Izvor: Glas Srpske | Sreda, 27.06.2018.| 11:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Republika Srpska u 2018. izdvaja 75 mil EUR za nove elektrane - U planu i modernizacija i rekonstrukcija postojećih

Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)
Za izgradnju i obnovu elektroenergetskih objekata u Republici Srpskoj ove godine biće utrošeno skoro 200 mil KM (oko 100 mil EUR), a do kraja ove ili najkasnije početkom 2019. počeće gradnja hidroelektrane Buk Bijela na području Foče.

U Elektroprivredi RS (ERS) ističu da će za modernizaciju i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata biti utrošena oko 43 mil KM (oko 20 mil EUR), dok je za izgradnju novih predviđeno 150 miliona KM (oko 75 mil EUR).

- Da bi bilo obezbeđeno sigurno snabdevanje termoelektrana ugljem planirana je nabavka rudarske mehanizacije, kao i radovi na površinskim kopovima - naveli su u Elektroprivredi i dodali da je predviđen novac i za održavanje termoelektrana.

Naglasili su i da je dosta posla urađeno na pripremi i realizaciji važnih projekata u istočnom delu RS, kao što su hidroelektrane Buk Bijela, Dabar i Bileća.

- U toku su aktivnosti na formiranju preduzeća za izgradnju HE Buk Bijela. Očekujemo da krajem ove ili početkom 2019. bude raspisan javni poziv za izgradnju te hidroelektrane - kazali su u ERS-u.

Kada je reč o HE Dabar navode da su završeni istražni radovi i izrađeni elaborati, kao i glavni projekat za sve objekte ove hidroelektrane.

- Završena je i eksproprijacija zemljišta za pripremne radove, pristupni putevi, te objekti za snabdevanje vodom gradilišta. U toku je gradnja dovodnog tunela, ulazne građevine i pristupnih tunela. Kada je reč o HE Bileća probijen je dovodni tunel u dužini od 15,6 kilometara, te ulazna građevina sa zatvaračima - naveli su u ERS-u.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da će HE Buk Bijela biti izgrađena po modelu "ključ u ruke". On je ocenio da bi radovi mogli početi do kraja godine.

- Mnogo je urađeno i investirano kada je reč o izgradnji HE Dabar i Bileća, a Vlada Srpske opredelila se da ERS bude vlasnik svih ovih objekata - rekao je Đokić.

U ERS ističu da će ove godine u rad biti puštene hidroelektrane vredne skoro 60 mil KM.

- Planirano je puštanje u rad mini hidroelektrane Bočac 2, a vrednost ove investicije je oko 40 mil KM. Trebalo bi da počne sa radom i HE Bogatić Nova, čija je vrednost oko 18 mil KM - kazali su u ERS-u.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.