Izvor: eKapija | Utorak, 26.06.2018.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija formira digitalni koridor sa Grčkom i Bugarskom - U planu saradnja u oblasti povezanih i samostalnih vozila

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ambrozinio/shutterstock.com)
Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacije Bugarske Ivailo Moskovski i ministar za digitalnu politiku, telekomunikacije i medije Grčke Nikos Papas potpisali su danas Pismo o namerama o saradnji u oblasti povezanih i samostalnih vozila.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, Matić je u Sofiji, na ceremoniji potpisivanja u okviru Digitalne skupštine 2018, izrazila spremnost Srbije da učestvuje u projektima Evropske unije kao što je "Prekogranični digitalni probni koridor za povezane i samostalne mobilne sisteme", koji omogućava deljenje i nadgradnju znanja i iskustava.

Ovo je jedan od prvih koraka u realizaciji Digitalne agende za Zapadni Balkan, koja je svečano pokrenuta u ponedeljak (25. juna 2018) na Digitalnoj skupštini.

Tatjana Matić je objasnila da je formiranje Balkanskog koridora zajedno sa Grčkom i Bugarskom, za Srbiju kao jedinu državu u tom projektu koja nije članica EU, prilika da učestvuje u veoma važnom procesu koji će imati koristi za industriju i društvo, ali i za životnu sredinu.

Sporazum je i veliko priznanje za naše stručnjake, istraživače i operatere budući da je u pitanju tehnički veoma složen projekat, istakla je Matić.

Državni sekretar je podsetila na to da pokretanje Digitalne agende za Zapadni Balkan podrazumeva saradnju u okviru tema smanjenja cene rominga, razvoja mreže, digitalne bezbednosti, digitalne ekonomije i inovacija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.