Izvor: RTS | Utorak, 26.06.2018.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvorena poglavlja 13 i 33 u pregovorima sa EU

(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Srbija je sinoć u Luksemburgu, na međuvladinoj konferenciji, otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom - Poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama i Poglavlje 13 o ribarstvu.

Sa dva nova poglavlja, Srbija ima ukupno 14 otvorenih, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodila je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Evropsku komisiju predstavljao je komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a ispred Saveta EU prisutna je bila šefica bugarske diplomatije Ekatarina Zaharijeva.

Jadranka Joksimović je istakla da je nesumnjivo da je Srbija posvećena boljoj budućnosti naših građana i članstvu u EU. Prema njenim rečima, neophodna je sinergija, i potrebno je da sarađujemo kao partneri u ispunjavanju našeg dela obaveza, kao i da dobijemo ohrabrenje iz EU.

- Okolnosti će nam nekada ići na ruku pa ćemo otvarati više poglavlja. Važno je da ne preovladava frustracija, već strateški cilj - podvukla je Joksimovićeva, navodeći da je Srbija otvorila još dva važna i konkretna poglavlja.

- Posebno poglavlje 33 koje nas sprema da u budućnosti na pravi način učestvujemo u evropskom budžetu i istovremeno da budemo korisnici fondova kada postanemo članica. Zato sada radimo na jačanju administrativnih kapaciteta da možemo na pravi način to da uradimo i budemo funckonalni član EU - objasnila je Joksimovićeva.

Rekla je i da Srbija intenzivno radi na pregovaračkim pozicijama za dodatna poglavlja.

Kada je reč o vladavini prava, ukazala je da su reforme u ovoj oblasti od suštinskog značaja za društvo, jer menjaju pogled na sve.

Joksimovićeva je istakla i da je set amandmana koje je Srbija poslala Venecijanskoj komisiji dobio pozitivno mišljenje, i da će, kada stigne formalno odgovor, mišljenja, komentari i sugestije biti usvojene i implementirane, te da će se ići dalje u debatu jer je važno da se u to uključi društvo.

Prenela je i da je priprema medijske strategije ponovo pokrenuta uz aktivno učešće misije OEBS-a u Srbiji, što će dati dodatnu vrednost procesu.

- Mislim da će biti dovoljno elemenata u narednih šest meseci, tokom predsedavanja Austrije EU, koja je takođe Zapadni Balkan stavila među svoje prioritete, da Srbija do kraja godine otvori i druga poglavlja za koje smo tehnički spremni - naglasila je Joksimovićeva.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, Johanes Han, istakao je da je EU ove godine uložila mnogo u približavanje zemalja Zapadnog Balkana, podsećajući na strategiju proširenja, kao i Samit u Sofiji, te dodao da je ova međuvladina konferencija dalja demonstracija da je evropska perspektiva Srbije realna.

- Bili smo u mogućnosti da otvorimo dalja poglavlja jer smo uočili značajan napredak - konstatovao je Han.

Govoreći i poglavlju 13 rekao je da može da potvrdi da je srpska riba odlična i pozvao građane EU da je probaju u Srbiji.

- Srbija mora da ubrza reforme u oblasti vladavine prava - zatražio je Han.

Isto tako pozvao je Srbiju da usaglasi viznu politiku, koja se, prema njegovim rečima, udaljava od one EU.

- Otvaranje daljih poglavlja se može postići samo ako ima napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom. Srbija je posvećena napretku u vladavini prava i uveren sam da će tokom predsedavanja Austrije doći do otvaranja novih poglavlja u ovoj godini - rekao je Han.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.