Izvor: RTS | Ponedeljak, 25.06.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Patent studenata ETF-a među 10 inovativnih energetskih uređaja za budućnost

Ilustracija (Foto: lOvE lOvE/shutterstock.com)
Patent za skladištenje čiste energije koji je napravio tim studenata beogradskog Elektrotehničkog fakulteta je među 10 najboljih svetskih inovativnih energetskih uređaja za budućnost. Sa tim patentom naši studenti stigli su do finala internacionalnog takmičenja Future Energy Challenge koje će biti u julu u Pekingu.

U radionici ETF-a još ima mašina sa početka prošlog veka a naši studenti naprvili su "uređaj za budućnost". Njihov Patent za skadištenje energije može da pokrene električna vozila i čamce, a veoma je pogodan da u kriznim situcijama snabdeva strujom prioritetne potrošače – bolnice, pekare, vodovod, škole ali i građane.

- Pomoću našeg uređaja stanovnici neke stambene zgrade će moći da se snabdevaju električnom energijom u trenucima kada u mreži nestane struje - kaže Ivan Petrić, vođa studentskog tima ETF-a u Beogradu.

- U laboratorijama Elektrotehničkog fakulteta imamo dugogodišnju praksu da okupljamo studente treće i četvrte godine u timove od 10 ili 15 studenata gde oni rade na razvoju praktičnih projekta, projekta koji imaju primenu - objašnjava Slobodan Vukosavić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Pred finale svetskog takmičenja unapređuju svoj uređaj jer ih u Pekingu čeka oštra konkurencija. Takmičiće se sa kolegama deset naprestižnjih elektrotehničkih univerziteta iz Nemačke, Amerike, Indije, Kine...

Studentkinja ETF-a Milica Karajović ističe da su svi imali isti zadatak, ali da je od tima, to jest kreativnosti i predznanja njegovih članova zavisilo do kakvog su rešenja dolazili.

- Mi moramo da zadovoljimo aspekte efikasnog korišćenja energije i aspekte bezbednosti. Takođe, od uređaja se zahteva da bude jako kompaktan odnosno, mali da bi zauzimao što manje prostora i da zadovolji aspekte buke - navodi Aleksandar Milić, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Put za Kinu košta pa uporedo sa završnim testiranjem uređaja rade na prikupljuju novaca i zahvalni su na podršci.

Asistent Elektrotehničkog fakulteta Lazar Mlađenović ističe da je odziv bio sasvim solidan za sada, ali da to nije dovoljno, te da bi timu svaka buduća pomoć bila dobrodošla da bi što veći broj članova tima otišao na takmičenje.

Naši inženjeri elektrotehnike traženi su u inostrastvu. I neki iz ovog tima već imaju ponude ali kažu, cilj im je da se dokažu u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.