Izvor: Beta | Ponedeljak, 25.06.2018.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proizvođači otresaju višnje zbog niske cene i neredovnog otkupa

Berba višanja na području opštine Merošina, kod Niša, biće završena tokom ove nedelje, a žitelji tog kraja ocenjuju je kao jednu od najgorih u poslednjih desetak i više godina.

Predsednik opštine Merošina Bojan Nešić rekao je za agenciju Beta da je ne mali broj proizvođača odustao od berbe i krenuo da "otresa" višnje zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa.

- Na pojedinim otkupnim mestima cena je 30 dinara po kilogramu, a na pojedinim je spala na 25 dinara. Otkupa jednog dana ima, drugog dana nema, ili jednog dana ima pa dva nema - kazao je Nešić.

Prema njegovim rečima, otkupljivači pravdaju nisku cenu višanja i nerodovan otkup malom tražnjom na svetskom tržištu, nedostatkom mesta u hladnjačama, manjkom ambalaže i drugim sličnim razlozima.

Nešić je kazao da predstavnici opštine Merošina i proizvođači ove godine nisu ni pokušali da razgovaraju sa predstavnicima Vlade Srbije i otkupljivačima o višoj ceni i redovnom otkupu.

- Prethodnih godina smo probali, ali smo videli da nema svrhe. Dobijamo uvek isti odgovor, da je takva tražnja na svetskom tržištu - istakao je Nešić.

On je kazao da su proizvođači koji su odsutali od berbe, ovih dana krenuli da otresaju kompletan rod, kako bi zaštitili stabla od truljenja i sačuvali ih za narednu godinu.

Sa višnjicima na oko 2.000 hektara i godišnjim rodom koji dostiže 150.000 tona opština Merošina spada u najveće proizvođače višanja u našoj zemlji.

Višnjike ima 90% domaćinstava, a za svako drugo domaćinstvo višnje su osnovni izvor prihoda.

Otkupljivači su prošle godine kilogram oblačinske višnja plaćali 80 do 90 dinara po kilogramu, a ove godine je otkup krenuo sa 40 dinara po kilogramu, ali je posle samo dva dana cena spala na 30 dinara, a vrlo brzo i na 25 dinara.

Proizvođači ovogodišnju štetu zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa procenjuju u milionima dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.