Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 25.06.2018.| 13:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Srbiji u upotrebi 66% nelicenciranog softvera

Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Kompanije u Srbiji treba da provere softver na svojim mrežama i eliminišu nelicencirane programe kako bi smanjile rizik od sajber napada i pojačale svoje krajnje rezultate, zaključuje se u Globalnom softverskom istraživanju za 2018. godinu, koje je sprovela BSA - Alijansa za poslovni softver.

Istraživanje objavljeno ovog meseca, otkriva da je u Srbiji 66% softvera instaliranog na kompjuterima neadekvatno licencirano. Ovo predstavlja smanjenje u visini od jednog procentnog poena u odnosu na prethodnu BSA studiju iz 2016. godine, navodi se u saopštenju BSA.

Širom sveta, organizacije koriste softver za poboljšanje načina poslovanja, povećanje profita, dostizanje novih tržišta i sticanje konkurentskih prednosti. Ali, prema izveštajima direktora informatičkih službi, i kao što potvrđuje ovo istraživanje, ako je softver nelicenciran organizacije značajno rizikuju da se suoče sa sigurnosnim pretnjama, koje često mogu imati ozbiljne posledice.

Istraživanje kvantifikuje obim i vrednost nelicenciranog softvera instaliranog na personalnim računarima u više od 110 zemalja i regiona, i uključuje skoro 23.000 odgovora korisnika, zaposlenih i direktora informatičkih službi.

Ključni zaključci istraživanja su, između ostalog, da je upotreba nelicenciranog softvera, iako malo opala, i dalje široko rasprostranjena.

Nelicencirani softver se i dalje koristi širom sveta u alarmantnim stopama, čineći 37% softvera instaliranog na personalnim računarima - što je pad od svega dva procentna poena u odnosu na 2016. godinu.

Direktori informatičkih službi prijavljuju da je nelicenciran softver sve riskantniji i skuplji. Maliciozni softveri koštaju kompanije 359 mlrd USD, godišnje. Direktori informatičkih službi navode da su izbegavanje krađe podatka i druge bezbednosne pretnje, osnovni razlog da osiguraju svoje mreže potpuno licenciranim softverom.

Poboljšanje usaglašenosti softvera je sada i ekonomski pospešitelj, pored sigurnosnog imperativa. Kada kompanije preduzmu praktične korake u poboljšanju upravljanja softverom, istovremeno mogu uvećati svoj profit i do 11%.

Studije pokazuju da organizacije mogu ostvariti čak 30% uštede u godišnjim troškovima softvera snažnom primenom internog programa za rukovođenje nabavkom i korišćenjem softvera (SAM) i programom za optimizaciju softverskih licenci, navodi se u saopštenju BSA.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.