Izvor: Novosti | Nedelja, 24.06.2018.| 17:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova kumodraška ulica smanjuje gužve - Direkcija za građevinsko zemljište planira gradnju nove saobraćajnice na Voždovcu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
Ustaničku i Darvinovu ulicu na Voždovcu spajaće Nova kumodraška ulica, duga oko 1.630 metara. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije za ovu saobraćajnicu, koji obuhvata više od 9 hektara, a u okviru plana, osim ulice, predviđene su površine za stanovanje i komercijalne sadržaje.

Planirana deonica Nove kumodraške ulice pruža se od raskrsnice postojeće Kumodraške i Darvinove ulice do raskrsnice ulica Miška Jovanovića i Ljube Kovačevića, što će biti nova deonica. Zatim će obuhvatiti postojeću trasu Ulice Miška Jovanovića, nastaviti dalje ka severu preko Imo mosta, gde prelazi Ulicu Stevana Prvovenčanog, odnosno autoput, i povezuje se sa Ustaničkom ulicom.

Veza sa Unutrašnjim magistralnim poluprstenom (UMP) planirana je preko servisnih saobraćajnica paralelnih autoputu. Duga skoro 1,6 kilometara, ukrstiće se sa autoputem, pa je urađeno denivelisano rešenje. Zato je u zoni ukrštanja planirano proširenje profila ulice i rekonstrukcija postojećeg mosta. Na mestu postojećeg nadvožnjaka, preko autoputa Beograd-Niš, predviđa se izgradnja mostovske konstrukcije duge oko 115 metara sa dve razdvojene kolovozne površine i sa pešačkim stazama. Idejnim projektom predviđeno je i da bude oslonjena na šipove.

I dok će pun program veza ova nova ulica imati u ukrštanjima sa Ustaničkom, Miška Jovanovića, Ljube Kovačevića, Vitanovačkom i Darvinovom, ulivno-izlivnu vezu imaće sa Tipografskom, Peke Pavlovića, Kneza Bogosava i Lijačkom. Veza Nove kumodraške ulice i autoputa biće preko Ustaničke i Vidske ulice sa severne strane, a sa južne Husovom ulicom. Do realizacije UMP-a, deo planirane servisne saobraćajnice i jugoistočne rampe bio bi u funkciji povezivanja ulice autoputa i Nove kumodraške ulice.

Biće izgrađena i biciklistička staza, koja će biti odvojena ivičnjakom i vizuelno drugačijom obradom površinskog sloja. U zoni ukrštaja nove saobraćajnice sa Vitanovačkom ulicom planirana je i izgradnja javnog parkinga sa 97 parking mesta.

Duž nove saobraćajnice biće posađen drvored.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE