NavMenu

NBS kupila 27 zlatnih poluga od početka 2018.

Izvor: Blic Nedelja, 24.06.2018. 17:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock)Ilustracija
Od početka godine Narodna banka Srbije (NBS) kupila je 27 poluga zlata (oko 338,6 kg), dok je prošle godine devizne rezerve uvećala sa 52 poluge, kažu u centralnoj banci za Blic.

NBS u svojim rezervama ima 19,7 tona zlata, u ukupnoj vrednosti od 708,64 mil EUR. Zlato u deviznim rezervama centralne banke nalazi se u obliku zlatnih poluga (88,22%), kovanog zlata (6,67%) i zlata na računima NBS u inostranstvu (5,11%).

Više od 94% zlata u deviznim rezervama NBS se čuva u Republici Srbiji, u trezoru NBS, dok se ostatak rezervi zlata čuva u inostranstvu, odnosno kod međunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu.

- Narodna banka nije prodavala zlato više od jedne decenije, od 2005. godine, i od tada je kontinuirano povećavala učešće zlata u deviznim rezervama kupovinom zlata iz domaće proizvodnje. Na taj način NBS daje podsticaj rastu domaće proizvodnje zlata, odnosno industrijske proizvodnje, a time i ekonomskom rastu zemlje, pri čemu se istovremeno povećava nivo deviznih rezervi – navode u NBS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.