Izvor: Tanjug | Nedelja, 24.06.2018.| 17:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja 2018. još jedna emisija štednih obveznica

Ilustracija (Foto: ITTIGallery/shutterstock.com)
Građani Srbije imaće i ove godine priliku da eventualni višak novca ulože u najsigurniji i najisplativiji oblik štednje - državne štedne dinarske i evro obveznice. Kako u Ministarstvu finansija kažu za Tanjug, u drugoj polovini 2018. planira se još jedna emisija štednih obveznica, novog instrumenta štednje koji je država prvi put građanima ponudila krajem prošle godine.

Kamata, odnosno kapitalna dobit na štedne obveznice, izuzeta je od obaveze plaćanja poreza.

Ukupan obim emisije dinarskih štednih obveznica iznosio je prošle godine 12 milijardi dinara, a evro štednih obveznica 80 mil EUR. Ukupno je realizovano 195,7 miliona dinarskih štednih obveznica, odnosno 17,4 miliona evro štednih obveznica.

U Ministarstvu finansija podsećaju da su 27. decembra 2017. emitovane dinarske štedne obveznice ročnosti dve, tri, pet i 10 godina, sa kuponskim stopama od 4%, 4,5%, 5,25% i 6,25%, dok su štedne obveznice denominovane u evrima iste ročnosti imale kuponske stope od 1%, 1,75%, 2,5% i 4%.

Nominalna vrednost dinarskih štednih obveznica iznosila je 2.000 dinara, a evro obveznica 100 EUR, dok je maksimaln broj kupovine štednih obveznica po investitoru bio 5.000 komada po jednoj dinarskoj emisiji, odnosno 500 komada po jednoj evro emisiji.

U Narodnoj banci Srbije navode da štedne obveznice predstavljaju jednu novu investicionu alternativu koju je država ponudila građanima, odnosno stanovništvu.

Generalni direktor Sektora za monetarne operacije NBS Nikola Dragašević objašnjava da štedne obveznice imaju karakteristike i štednje i državnih hartija od vrednosti, te da se njima nastojalo da se državne hartije od vrednosti približe stanovništvu, odnosno da i štediše sa manjim ulozima mogu da ulože u državne hartije od vrednosti i da iz toga imaju nekoliko prednosti.

- Pre svega, minimalni ulog za ulaganje u državne hartije od vrednosti kada je reč štednim obveznicama manji je u odnosu na minimalni ulog kada je reč o običnim, odnosno drugim tipovima državnih hartija od vrednosti - kaže on u razgovoru za Tanjug.

- Međutim, realizacija samih štednih obveznica bila je nešto manja od očekivane i možemo da kažemo da su se građani, kao kada je reč o štednji, više opredelili za ulaganje u devizne štedne obveznice - rekao je Dragašević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.