Izvor: Politika | Nedelja, 24.06.2018.| 17:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veće učešće države u osiguranju useva - Moguć rast subvencija na 70%

(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Proizvođači iz zapadne Srbije čiji su usevi, kako se pokazalo, najugroženiji zbog vremenskih nepogoda, posebno grada, moći će da dobiju značajnije subvencije za osiguranje proizvodnje, piše Politika.

Kako navodi list, Vlada Srbije razmatra mogućnost da u najugroženijim područjima subvencije, sa sadašnjih 40%, budu povećane na 60 do 70%.

Kako je za Politiku rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pokazalo se da je potrebno povećati sistem podrške u osiguranju u najugroženijim područjima. On je istakao da se nada da će ova inicijativa zaživeti od naredne godine.

U osiguravajućim kućama koje posluju u Srbiji poljoprivrednici imaju mogućnost da osiguraju praktično svaku vrstu proizvodnje, i to od gotovo svih najčešćih rizika. Međutim, samo 10% zasada u našoj zemlji pokriveno je osiguranjem, po čemu smo na začelju u Evropi, gde je prosek 50%.

Gubitak prinosa može biti osiguran od više različitih rizika. Kao osnovni smatraju se požar, udar groma i grad i za ovu vrstu osiguranja odlučuje se oko 95% proizvođača.

Poplave, jesenji i prolećni mraz ili oluja su dopunski rizici, ali za ovu vrstu zaštite nema velikog interesovanja jer uvećavaju krajnji iznos premija.

Visina premija zavisi od biljne vrste, lokacije zasada, odabranog pokrića, prinosa i cene roda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.