NavMenu

Za podršku zadrugama u 2018. godini 823,5 miliona dinara

Izvor: Tanjug Subota, 23.06.2018. 08:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)Ilustracija
Zadrugama u Srbiji ove godine biće bespovratno dodeljeno 823,5 miliona dinara, što je četiri puta više nego u 2017. godini, kada je počeo projekat oživljavanja zadrugarstva u Srbiji, poznat i kao projekat "500 zadruga u 500 sela", saopštio je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milana Krkobabić.

To je predviđeno Programom podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2018. godini, koji je usvojen u četvrtak (21. juna 2018. godine) na sednici Vlade Srbije.

Kako je saopšteno, program se naročito odnosi na zadruge u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom upravnom okrugu i na Kosovu i Metohiji.

U 2018. godini planirano je, kako navodi Krkobabićev kabinet u saopštenju, da bespovratna sredstva dobije oko 70 zadruga na celoj teritoriji Srbije.

Novoformiranim zadrugama, prema uslovima konkursa koji će uskoro biti objavljen, biće dodeljivano do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.

- Uz veliku podršku Akademijskog odbora za selo SANU i njegovog predsednika akademika Dragana Škorića, napravili smo pobednički tim koji može da digne na noge zamrlo zadrugarstvo u Srbiji i vrati život u sela koja odumiru - kaže Krkobabić.

Prošle godine, koja je bila početna i eksperimentalna, Vlada Srbije dodelila je 196 miliona dinara, a sredstva su dobile 22 zadruge u centralnoj Srbiji i Vojvodini, navodi se u saopštenju i dodaje da je od sredine 2017. u Srbiji osnovano više od 240 novih zadruga, a da se očekuje nastavak tog pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.