Izvor: Tanjug | Subota, 23.06.2018.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela obuka za digitalne konsultante

Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com )
U Centru za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije u petak (22. juna 2018. godine) je počela obuka za digitalne konsultante, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ i Austrijskom privrednom komorom WKO, koja će trajati četiri dana. Konsultanti će pomagati srpskim kompanijama u razvoju digitalnih mapa puta, strategije, kao i u elektronskoj trgovini, marketingu i nastupu na društvenim mrežama.

U prvoj grupi nalaze se 24 kandidata za digitalne konsultante koji su uspešno prošli kriterijume selekcije. S obzirom na ogroman broj pristiglih prijava, odluka o izboru prvog tima budućih konsultanata bila je izuzetno zahtevna i složena.

- Sama obuka je podeljena u dva modula: prvi je osnovni modul koji je obavezan za sve polaznike i u tom modulu će kandidati učiti kako da naprave digitalnu mapu puta jednog preduzeća - kaže Filip Mrdak, savetnik predsednika PKS.

Drugi modul se, kako dodaje, sastoji iz dva podmodula - prvi je fokus model A o modelima i procesima poslovanja, a drugi fokus model B o elektronskoj trgovini, marketingu i društvenim mrežama.

- Da bi polaznici obuke postali sertifikovani konsultanti moraće da prođu i usmenu proveru koja podrazumeva sve ono što će primeniti na nekom praktičnom projektu. Komisiju sačinjavaju austrijski eksperti iz tamošnje Akademije kvaliteta INCITE i sertifikacija će biti u okviru ISO standarda 17024 - ističe Mrdak.

Učešće na obuci i sertifikacija u okviru pilot projekta su potpuno besplatni, a odvijaju se na engleskom jeziku. Polaznici se pri apliciranju opredeljuju za jedan od dva ponuđena podmodula i stiču uslove za sertifikaciju u skladu sa izborom, navode iz PKS.

Obuka se posle sertifikacije ne završava.

- Digitalni konsultanti su u obavezi da do kraja trajanja pilot projekta posete najmanje jednu firmu kojoj će izraditi digitalnu mapu puta, dakle, sve ono što su naučili na prvom modulu, a zatim sa tim preduzećem razvijaju digitalnu strategiju daljeg rada preduzeća prema fokus modelima A i B. Kada se izradi strategija dolazi sledeći korak njene implementacije - objasnio je Mrdak.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.