NavMenu

Srbija bi mogla da postane regionalni centar za iranske privrednike - Potražnja za ovčijim mesom i suncokretovim uljem, moguća saradnja i u energetici

Izvor: eKapija Nedelja, 24.06.2018. 16:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: style-photography/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je u petak (22. juna 2018.) da su stvoreni svi uslovi za jačanje privredne saradnje Srbije i Irana i pozvao privrednike iz ove zemlje da ulažu u Srbiju.

- Dolaskom privrednika iz Irana Srbija bi mogla da postane regionalni centar za prisustvo iranskih privrednika na Zapadnom Balkanu - rekao je Ljajić na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Iran, koji je održan u okviru 15. zasedanja Mešovitog komiteta za privrednu saradnju sa Iranom.

On je pozvao srpske privrednike da iskoriste priliku da pristupe iranskom tržištu od 80 miliona ljudi i iskoriste ekonomski potencijal ove zemlje, koja godišnje uvozi više od 70 mlrd USD različitih proizvoda i roba.

- Već smo razgovarali o potrebama i Srbije i Irana kako bismo videli gde možemo da trgujemo. Planiramo izvoz ovčijeg mesa, kukuruza, jestivog ulja, semena suncokreta, soje, šećerne repe u Iran. Definisali smo i turizam, poljoprivredu i energetiku kao oblasti obostranog interesa i potencijala za saradnju - najavio je Ljajić.

Kako je rekao, Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima bezvizni režim i uspostavljenu otvorenu direktnu avio liniju sa Iranom, a pokrenuta je i inicijativa za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Zbog političke klime, kako je Ljajić rekao, Srbija je u prošloj godini privukla najviše stranih investitora od svih zemalja u regionu, a što se tiče saradnje sa Iranom, "u oktobru će se videti prvi rezultati".

Ljajić je najavio i posetu Iranu sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohamed Šariatmadari rekao je da bi bilo dobro da se osnuje zajednička kompanija koja bi povezala privrednike ove dve zemlje.

Kako je je kazao "politički odnosi ove dve zemlje su na najvišem nivou, i to privrednici treba da iskoriste".

- Auto delovi, bazna ulja, aluminijum, bakar, gume.. i još mnogo proizvoda koje Srbija uvozi iz drugih zemalja mogla bi da nabavlja iz Irana - naglasio je Šariatmadari.

On je podsetio da Iran ima velike rezerve prirodnog gasa, naftnih rezervi, mineralnih sirovina, kao i da poseduje razvijenu automobilsku industriju, industriju građevinskog materijala, tekstilnu idnustriju i razvijen IT sektor.

Predsednica Privredne komore Ahvaza u Iranu, Šahla Amori rekla je da su odnosi između Srbije i Irana rezultat strateških poduhvata njihovih vlada i da su mogućnosti za saradnju sa srpskim provrednicima u infrastrukturi, energetici, agraru, industriji, ali i da ove dve zemlje mogu sarađivati i u oblasti kulture, turizma, nauke i tehnologije.


Ona je kazala da je Privredna komora Ahvaza spremna da organizuje poslovni forum u Iranu, gde bi Srbija mogla da predstavi svoje privredne potencijale.

Prema podacima iz Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa Iranom iznosila je 21,6 miliona dinara, a ukupan izvoz Srbije u Iran 8,9 miliona dinara, čime je Iran zauzeo 62. mesto od 169 zemalja u koje je Srbija izvozila tokom protekle godine.

Prema podacima prikupljenim u prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena između dve zemelje iznosila je oko 8,6 mil USD, sa izvozom od svega 3,3 mil USD.

Srpske kompanije modernizuju termoelektrane u Iranu?

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da postoji mogućnost da se Srbija snabdeva sirovom naftom iz Irana, kao i da srpske kompanije učestvuju u obnovi i modernizaciji termoelektrana u Iranu.

On je istakao da ga je iranski ministar obavestio da ta zemlja planira da u projekte obnove termoelektrana uloži 1,2 mlrd USD i da srpska mašinska industrija treba da iskoristi priliku da se uključi u te poslove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.