Izvor: Glas zapadne Srbije | Petak, 22.06.2018.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Principal Duo iz Čačka distribuira ribu i u Crnu Goru i BiH - Srbija uskoro otvara proces pregovora sa EU u oblasti ribarstva

(Foto: elxeneize/shutterstock.com)
Čačanska kompanija Principal Duo, koja se bavi bavi uvozom, distribucijom i proizvodnjom ribe, počela je da izvozi i u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

- Naša distributivna mreža pokriva tržište Srbije, od Preševa do Subotice. Snabdevamo ribarnice, super markete, hotele, restorane kao i sve privredne subjekte koji se takođe bave ribom- kaže direktor firme Principal Duo iz Čačka, Vladimir Stoimirović

Principal Duo ima više od 300 artikala u svojoj ponudi i godišnje distribuira oko 5.000 tona ribe.

- Međutim, statistika je takva da je to uglavnom bila jeftinija riba koja je mogla da se ponudi srpskom tržištu - kaže Stoimirović.

Kada je u pitanju živa riba, navode, Srbija za sada ima samo pastrmku i šarana u industrijskoj količini.

- Pravimo ono što možemo da ponudimo srpskom tržištu i prilagođavamo se zahtevima kupaca. Dosta radimo lignju jer je ona interesantna za crnogorsko primorje za turističku sezonu, strani turisti su navikli da imaju izbor morske hrane i mi tu nalazimo svoje mesto. Od samog početka poslovanja smo se trudili da budemo korak ispred onoga šta tržište traži - ističe Stoimirović.

U ovoj kompaniji nedavno je održana i radionica za razvoj ribarskih proizvoda na kojoj su bili i predstavnici iz Ministarstva poljoprivrede, Svetske trgovinske organizacije, kompanije Euro Fish koja je zadužena za kontrolu ribarstva u EU i ministarstva zemalja u okruženju.

- Srbija je u postupku pridruživanja EU, gde se očekuje otvaranje Poglavlja 13 koje se odnosi baš na ribarstvo. Mi smo odabrani jer poslujemo po međunarodnim standardima i već nekoliko godina unazad aktivno učestvujemo u rešavanju i usklađivanju zakonske regulative i pravilnika sa EU. Konkretno je sada u toku izmena pravilnika o kvalitetu riba - kaže Marica Mladenović iz firme Principal Duo.

Mirko Novković iz Ministarstva poljoprivrede objašnjava da se naši prerađivači proizvoda u ribarstvu u velikom broju prilagođavaju uslovima EU, pre svega u bezbednosti hrane, kao i u pravilima koja se odnose na nasledljivost proizvoda ribarstva koja su inače, specifična u odnosu na ostale grane.

- Principal Duo je pokazatelj kako treba raditi. Za nekoliko dana otvaramo proces pregovora sa EU u oblasti ribarstva,š to je jedno novo poglavlje za koje smatramo da ćemo uspešno i zatvoriti, jer to znači otvaranje velikog tržišta za nas - kazao je Novković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.