NavMenu

Zastava oružje planira izgradnju novog pogona - Raspisan tender, vrednost investicije oko 2 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 22.06.2018. 09:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stoyan Yotov/shutterstock.com)Ilustracija
Zastava oružje planira izgradnju novog proizvodnog pogona na 4.000 m2, potvrdili su za naš portal u kragujevačkoj fabrici.

Kako je za eKapiju rekao direktor ovog preduzeća, Milojko Brzaković, očekivanja su da pogon počne da radi početkom 2019. godine.

- U toku je tender za izradu glavnog projekta za izgradnju hale i izvođenje radova. Očekujemo da izvođače izaberemo tokom jula, a da izgradnja počne na jesen - navodi Brzaković.

Novi pogon deo je investicija koje se realizuju uz pomoć Vlade Srbije koja je za modernizaciju proizvodnje i rešavanje infrastrukturnih problema u ovom preduzeću opredelila 9,7 mil EUR. Nova hala, kaže Brzaković, finansiraće se delom iz sopstvenih izvora a delom iz pomenutih sredstava Vlade, a ukupna investicija iznosiće oko 2 mil EUR.

Pogon će biti izgrađen na mestu hale srušene tokom NATO bombardovanja, a njegovom izgradnjom u Zastava oružju očekuju da proizvodni kapaciteti budu uvećani za oko 20%.

Prema rečima Brzakovića, Zastava oružje ima ugovorenu proizvodnju sve do polovine 2019. godine, a u postupku su ugovaranja i za treći kvartal. Proizvodi iz kragujevačke fabrike, dodaje naš sagovornik, izvoze se širom sveta - od Bliskog Istoka, Azije, Afrike, SAD...

- Osim proizvodnje posebnu pažnju pridajemo i ulaganjima u kadar i očekujemo da do početka sledeće godine primimo još oko 150 do 200 novih radnika, uglavnom u proizvodnji, te inženjerskog kadra.

Brzaković navodi i da je gotovo sav novac dobijen od Vlade u prethodnom periodu utrošen, najvećim delom za ugovorenu nabavku savremene opreme. Osim toga, najavljuje, kragujevačko preduzeće će u narednom periodu i iz sopstvenih izvoza nastaviti da ulaže u unapređenje proizvodnje.

Privatizacija

Radnici Zastava oružja podsetimo, nedavno su bili stupili u generalni štrajk tražeći da fabrika u Kragujevcu bude izuzeta iz postupka privatizacije, koja se predviđa novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi.

Brzaković za naš portal kaže, da se ovde zapravo radi o dokapitalizaciji, a ne klasičnoj privatizaciji, i da će dalji proces pre svega zavisiti od zainteresovanosti za kragujevačku fabriku.

Za sada, navodi, nije bilo ni domaćih ni stranih kompanija koje su iskazale konkretno interesovanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.