NavMenu

Banatska magistrala u niskom startu - Pokrajina raspisala tender za projekat autoputa Temišvar - Novi Sad - Ruma

Izvor: Dnevnik Petak, 30.01.2009. 12:56
Komentari
Podeli

Pokrajinsko izvršno veće razmotrilo je krajem oktobra prošle godine predlog za izradu prethodne studije opravdanosti i generalnog projekta državnog puta prvog reda Temišvar – Novi Sad – Ruma i ovlastilo Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine da sprovede postupak dodele ugovora o javnoj nabavci. Kako je za "Dnevnik" izjavio portparol Fonda Nebojša Malenković, tender je raspisan i očekuju se ponude ponuđača, između kojih će se izabrati najbolja. Tada će se znati ko će raditi studiju opravdanosti i generalni projekat, u kojem roku i po kojoj ceni.

Pokrajinski sekretar za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo Dušanka Sremački kaže da je u toku izrada prostornih planova područja posebne namene za dva infrastrukturna koridora: koridor 1. reda M-21, koji ide od Novog Sada preko Rume do Šapca, i za mrežu saobraćajnih koridora na osnovnom pravcu državnog puta 1. reda M-24 Subotica–Zrenjanin–Kovin. To znači da se pripremaju prostorni planovi na osnovu kojih će se moći izdavati akta neophodna za izgradnju, a to su planski dokumenat ili akt o urbanističkim uslovima i odobrenje za izgradnju, odnosno građevinska dozvola.

Sagovornica objašnjava da je Sekretarijat opredelio sredstva i opštinama Čoka i Novi Bečej za izradu planske dokumentacije koja je uslov za izgradnju saobraćajnica koje će povezivati ova mesta s budućom magistralom, a u toku su razgovori i s Adom.

Kako je beogradski Institut za puteve još ranije na zahtev JP "Putevi Srbije" uradio generalne projekte i banatske magistrale, na pravcu Đala–Kikinda–Zrenjanin–Pančevo–Kovin, i puta preko Fruške gore od Petrovaradina do Rume i Loznice, Dušanka Sremački kaže da će se sva planska dokumentacija objediniti i koristiti. Direktor Zavoda za projektovanje puteva u okviru beogradskog Instituta Dragutin Kalezić kaže da je do sada mnogo vremena utrošeno na prikupljanje planske dokumentacije za prostor kojim put prolazi.

Samo za izradu saobraćajnice kroz Frušku goru bilo je neophodno da se prikupi kompletna planska dokumentacija Novog Sada, Generalni urbanistički plan, Detaljni urbanistički plan, Prostorni plan Fruške gore, kao i generalni planovi Iriga, Rume, Šapca i Loznice. Na osnovu Generalnog plana, nakon što prođe revizionu komisiju, radi se idejni, pa glavni projekat, na kojem počiva izgradnja, za koju se na tenderu bira izvođač radova.

Kako je od ideje do realizacije put i dug i skup, raspisivanje tendera je potvrda da se, otkako je jesenas predsednik PIV Bojan Pajtić najavio projekat izgradnje magistrale iz pravca Temišvara preko srpsko-rumunskog prelaza Međa, Zrenjanina, Novog Sada i tunela kroz Frušku goru, do Rume i autoputa Zagreb–Beograd, s reči krenulo na delo. Njenom izgradnjom Vojvodina bi se značajnije uključila u evropsku mrežu puteva, omogućio bi se razvoj privrede i putne mreže centara u Banatu, ali bi se i podstakao razvoj nerazvijenih opština.

Fruška gora bi, kao nacionalni park, bila trajno zaštićena od zagađenja, jer bi vozila prolazila tunelom, pa bi i turizam dobio značajniju ulogu. Osnovni cilj ove saobraćajnice je da se spoji Koridor 4, koji ide kroz susednu Rumuniju, i Koridor 10 LJubljana–Zagreb–Beograd, koji su dva najvažnija evropska puta, jer bi se saobraćaj iz severozapadne Evrope prema jugu kontinenta prebacio na koridor koji prolazi preko naše zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.