Izvor: Tanjug | Petak, 22.06.2018.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dubravka Negre, direktorka predstavništva EIB za Zapadni Balkan - Od 600 mil EUR za Balkan, 340 mil EUR za Srbiju

Dubravka Negre (Foto: Printskrin/Youtube)
U prvih šest meseci ove godine Evropska investiciona banka (EIB) potpisala je ugovore za finasiranje projekata na Zapadnom Balkanu u vrednosti od 600 mil EUR, a više od polovine tog novca, oko 340 mil EUR, namenjeno je za projekte u Srbiji.

Uoči obeležavanja 60 godina rada te institucije u svetu i 40 godina njenog prisustva na Zapadnom Balkanu, direktorka predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre kaže za Tanjug da je ta institucija od 2001. godine, od kada je ponovo započela aktivnosti u Srbiji finansirala projekte u našoj zemlji sa 5,3 mlrd EUR.

Reč je o projektima kako u privatnom tako i u javnom sektoru, a najviše u oblasti infrastrukture, od transporta, energetike, obrazovanja, nauke i istraživanja, do projekata u zdravstvu, ali i izgradnji opštinske i komunalne infrastrukture i podrške malim i srednjim preduzećima.

- Za pomoć kreditiranju malih i srednjih preduzeća u Srbiji izdvojeno je do sada 1,7 mlrd EUR - kaže Negre.

Što se tiče garancija koje daje Evropski investicioni fond EIF (deo EIB) u korist malih i srednjih preduzeća, on time deli rizik finansiranja sa komercijalnim bankama, objašnjava Negre i kaže da je za tu namenu do sada izdvojeno oko 300 mil EUR.

Podseća da je EIB 1977. i 1978. godine finansirao izgradnju čuvenog autoputa Bratstvo-jedinstvo u tadašnjoj Jugoslaviji, a kako bi se region povezao i pripremio za ulazak u EU, Negre podseća da EIB godinama finansira i izgradnju strateških koridora u našoj zemlji.

Govoreći o Memorandumu o razumevanju i finansijskoj podršci ove banke Srbiji od jedne milijarde evra za investicije u infrastrukturno povezivanje, digitalizaciju, ruralni razvoj, koji je potpisan nedavno na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, kaže da se početak prvih projekata može očekivati već ove godine.

U pitanju je finansiranje u naredne tri do četiri godine, u različitim sektorima, od transporta (autoput Niš-Pločnik) u prvoj fazi, gasna konekcija Srbije sa Bugarskom, podrška obrazovnim institucijama u našoj zemlji uvođenjem interneta u svim školama u kojma nedostaje.

- U Beogradu planiramo nove investicije koje se pre svega tiču 'zelenog' transporta, odnosno pomoć da transport u Beogradu bude čistiji - kaže Negre i pojašnjava da je reč o finansiranju kupovine novih električnih autobusa, kao i učešće ove institucije u modernizaciji tramvaja i tramvajskih šina.

Kaže da su projekti, koji će biti finansirani od strane Investicione banke i deo su dogovora iz Sofije, u fazi pripreme, a na pitanje Tanjuga kada se može očekivati realizacija prvih značajnijih projekata, Negre kaže da će neki početi već ove godine.

- Projekat koji treba jednim delom da se finansira ove godine je i projekat poboljšanja plovnosti reka u Srbiji. U pitanju je poboljšanje lučne infrastrukture koji se finansira bespovratnim sredstvima EU, a vrednost je veća od 100 mil EUR.

Na pitanje da li smatra da institucije imaju kapacitet da pripreme svu projektnu dokumentaciju i utroše namenjena sredstva, jer se dešavalo da se novac ne iskoristi jer nema dovoljno spremnih projekata, Negre kaže da se u proteklim godinama povećao iznos povučenih sredstava.

- Nivo iskorišćenosti sredstava je oko 75%, što je relativno dobar iznos znajući da u tim projektima učestvuje i privatni i javni sektor. Mislimo da se u poslednjih nekoliko godina povećalo povlačenje sredstava, a dokaz za to je završetak realizacije Koridora 10, što istočnog što južnog kraka, gde je EIB najveći kreditor - objašnjava Negre.

- Institucije se osnažuju sve više i više da efikasno koriste sredstva, na čemu još treba poraditi - ukazuje Negre.

Kaže da zato EIB sa članicama EU i finansijskim institucijama učestvuje u pripremi svih projekata, a kojih je u Srbiji bilo više od 300.

Neki od najznačajnijih projekata u proteklim godinama su i finansiranje južnog i istočnog karaka Koridora 10, Klinički centar u Nišu, modernizacija i rekonstrukcija Jugoslovenske kinoteke, renoviranje Palate pravde, Specijalnog suda, finansiranje naučno-tehnoloških parkova, obnova Narodne biblioteke u Beogradu, a u planu je i finansiranje renoviranja Niške tvrđave...

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.