Izvor: Beta | Četvrtak, 21.06.2018.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Deset lokalnih samouprava u Srbiji uvelo javni portal za budžet - Omogućeno transparentnije upravljanje javnim sredstvima

Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pomogla je da deset lokalnih samouprava u Srbiji uvede javni budžetski portal (JBP), kako bi odbornici mogli da prate pripremu i mesečno izvršenje budžeta, saopštila je danas SKGO.

Projekat je realizovao SKGO uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), donacije Švedske, a partneri su i Državna revizorska institucija, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Pravosudna akademija.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je na završnoj konferenciji projekta - Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama - uvođenje JBP u lokalne samouprave, da su česti nesporazumi kada nema informacija o upravljanju javnim sredstvima.

- Javni portal omogućiće da se mesečno vidi kako se troši novac iz budžeta - rekao je Staničić.

Dodao je da su JBP uveli: Bela Palanka, Blace, Ljubovija, Kruševac, Nova Varoš, Pirot, Raška, Subotica, Veliko Gradište i Zrenjanin.

Taj projekat se, prema njegovim rečima, pokazao uspešnim pa i druge opštine i gradovi mogu da preuzmu iskustva lokalnih samouprava koje su ga primenile.

Dobru praksu uvođenja JBP trebalo bi, kako je rekao, pretočiti u zakonske i podzakonske akte i pretvoriti u praksu u celoj Srbiji.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Karla Herši rekla je da je "uvođenje JBP korak napred" u kontroli javnih finansija.

- Lokalne samouprave koje su prihvatile inovativne mehanizme za povećanje odgovornosti su zavirile u budućnost - rekla je Herši.

Elektronski sistem izveštavanja u deset opština omogućiće, kako je rekla, predstavnicima u lokalnim skupštinama da prate pripreme i izvršenje budžeta.

Savetnik u ambasadi Švedske Ola Anderson rekao je da je projekat pomogao jačanju odgovornosti u javnim finansijama na lokalnom nivou.

- Podržali smo projekat sa 12 mil EUR, a od 2001. godine Švedska je, realizujući više raznih projekata, donirala Srbiji 200 mil EUR - rekao je Anderson.

Anderson je ocenio da će JBP povećati transparentnost upravljanja javnim sredstvima i unaprediti borbu protiv korupcije, a na taj način popraviti i kvalitet života građana.

Rukovodilac odeljenja za finansije u opštini Velika Gradiška Jelena Pantić rekla je za Betu da je JBP otvoren u toj opštini pre nekoliko meseci, ali da je ta lokalna samouprava otišla i korak dalje, jer je portal dostupan i svim građanima koji ga mogu otvoriti sa bilo kog računara.

- Na Skupštini je pre dve nedelje razmatran rebalans budžeta i odbornici su imali mnoga pitanja za službu finansija, uputili smo ih na portal i saznali su to što su tražili, a rasprava je trajala mnogo kraće - rekla je Pantić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.