Izvor: Tanjug | Četvrtak, 21.06.2018.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svaki četvrti student bi da ode iz Srbije - Nemačka najpoželjnija

(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Trećina studenata u Srbiji planira da po završetku školovanja ode u inostranstvo, a među njima više od 90% ima apsolutnu podršku roditelja za tu odluku, dok 70% njih ima rođake i prijatelje u inostranstvu na čiju pomoć računaju.

To pokazuju rezultati predstavljenog istraživanja Migracije studenata koje je sproveo Kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku. Ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da je najdrastičniji podatak iz celog istraživanja taj što je četvrtina onih studenata koji bi da odu već rešena u odluci da to i učini, bez obzira na mere koje bi preduzela država u nameri da ih zadrži u Srbiji.

Ministarka je istakla da je cilj istraživanja da se prikupe svi podaci koji će se odnositi na kreiranje konkretnih mera i stimulativnih aktivnosti za zadržavanje mladih u Srbiji.

Kada je reč o planiranoj dužini boravka u inostranstvu, 50% onih studenata koji bi da odu iz Srbije ne planira da se vrati, 19% bi da se vrati, ali kad obezbede dovoljno novca za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji, dok bi se 13,8% vratilo kada ekonomska situacija u Srbiji bude bolja i stabilnija.

U istraživanju je učestvovalo 11.013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Sbijii, a Đukić Dejanović kaže da među studentima koji planiraju da nakon završteka školovanja potraže bolje uslove života u u inostranstvu prednjače studenti informaciono-komunikacionih tehnologija, čak njih 36,5% i studenti iz oblasti medicinskih nauka, više od 30%, dok je manji udeo studenata iz oblasti društvenih nauka.

Među državama u koje bi studenti naradije odlazili, kaže ministarka, prednjači Nemačka, a svaki četvrti student, onosno njih 24% koji bi da odu iz Srbije planira baš da ode u tu državu. Slede SAD (11%), Švajcarska (10,7%), Austrija (8,7%) i Norveška (6,3%).

- Nemačka se nalazi na prvom mestu najpoželjnih država za studije svih područja studiranja, osim za IT studnete koji bi najradije da odu u SAD i da tamo započnu posao i život - kaže Đukić Dejanović.

Ministarka kaže da je 28,5 prosek godina mladih koji odlaze iz Srbije, a da svaki četvrti koji napusti Srbiju ima visok stepen obrazovanja.

- Ne možemo se samo žaliti što je takav podatak, nego moramo imati proaktivan stav, kad je to već tako i videti šta može da se uradi. Moramo intenzivirati saradnju sa viskostručnom intelektualnom dijasporom i to je jedan od zadataka - kaže Đukić Dejanović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.