NavMenu

Novi šifarnik zanimanja u Srbiji u primeni od januara 2019.

Izvor: Blic Četvrtak, 21.06.2018. 15:51
Komentari
Podeli
Srbija će nakon 28 godina dobiti novi šifarnik zanimanja, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

On će početi da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a njegovo uvođenje od velike je važnosti za praćenje i analizu na tržištu rada u Srbiji.

- Sprečiće se često nerazumevanje značenja određenih naziva zanimanja koja postoje u svetu rada, a nisu sadržana u postojećoj listi zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena sledstveno velikim promenama u svetu rada koje su se dogodile u međuvremenu - kaže Đorđević za Blic.

Novi šifarnik, prema pisanju beogradskog lista, imaće 43 vrste, 130 podvrsta, 436 skupina zanimanja, te 3.654 pojedinačnih zanimanja. Lista je usklađena sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom koji sadrži 7.018 zanimanja.


Među novim poslovima, između ostalih, naći se se i programiranje kompjuterskih igara, pa Blic piše da će od novog šifarnika možda i najviše koristi imati mladi koji se obrazuju za rad sa novim tehnologijama.

Unapređenje uređenja i oblasti rada, te bolje prepoznavanje zanimanja na tržištu, doprineće tome da građani lakše dođu do posla, navodi beogradski list.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.