NavMenu

Naplata potraživanja preduzeća i dalje veliki problem - U nekim sektorima do izmirivanja obaveza prođe i godinu dana

Izvor: Tanjug Sreda, 20.06.2018. 08:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)Ilustracija
Naplata potraživanja preduzeća i dalje je jedan od najvećih problema u privredi Srbije, a svoje usluge firme u proseku naplaćuju za 69 dana, dok obaveze izmiruju za 118 dana.

- U nezavidnom položaju su mikropreduzeća koja ustvari postaju kreditori velikih firmi koje im ne plaćaju usluge na vreme što je pokazatelj i nedostatka tekućih izvora finansiranja kako bi se na vreme izmirivale obaveze - rekla je registrator u Agenciji za privredne registre Ružica Stamenković.

Ona je na predstavljanju izveštaja Poslovanje privrede u 2017. godini istakla da velike probleme imaju mikro privredna društva koja naplaćuju svoja potraživanja za 117 dana, a svoje obaveze izmiruju za 322 dana.

- Država je donela zakon o izmirivanju obaveza ali disciplina izmirivanja ovih obaveza je očigledno ostavljena na moral preduzeća - kaže Stamenković.

Iako propisi postoje, bitno je poštovanje discipline i sankcije za neizmirivanje obaveza kojih, kaže Stamenković, nažalost nema previše. Kaže da je zbog toga i logično da mala privredna društva ne posežu za uzimanjem kratkoročnih kredita jer im je to previše rizično.

- Oni zapravo treba da izmiruju obaveze po kamatama, da vrate glavnicu, a istovremeno da obrnu pozajmljeni kapital i iz njega stvore nove vrednosti iz kojih će moći da vrate to dugovanje - objašnjava Stamenković i podseća da je reč o "vrzinom kolu" u kojem veliki duguju malima, a zatim dolazi do kašnjenja u izmirivanju obaveza.

Stamenković objašnjava da praksa pokazuje da dostizanje pravde na sudu traje predugo te da se mnogi zato ne odlučuju da svoja prava potraže pred sudovima.

- Postoji nepisano pravilo nezameranja između privrednih društava. Oni se tuže samo kada je reč o velikim potraživanjima, a manja potraživanja, šta god to značilo, ne idu na sud - rekla je Stamenković.

Naplata potraživanja i izmirivanja obaveza preduzeća je pokazatelj koji najbolje govori o kašnjenju u izmirivanju obaveza u odnosu na naplatu potraživanja, odnosno, da preduzeća imaju nedostatak tekućih izvora za plaćanje računa.

Najbolji odnos između naplate potraživanja i izmirivanja obaveza je kod velikih, srednjih i malih firmi i kreće se od 60 i 80 dana kod velikih, 61 i 87 kod srednjih, i 68 odnosno 99 kod malih preduzeća.

Najgore stanje, prema podacima APR, je u sektoru poslovanja sa nekretninama gde je naplata potraživanja 183 dana, a obaveze izmiruju za 358 dana. Karakterističan je sektor usluge smeštaja i ishrane gde se najveći deo usluga naplaćuje u gotovini.

- Oni zapravo najbrže naplaćuju svoja potraživanja i to rade u 29 dana, međutim, ovaj sektor ne izmiruje obaveze tom brzinom, već to čine za 165 dana - navodi Stamenković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.