Izvor: Tanjug | Utorak, 19.06.2018.| 17:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mundijal odnosi svetskoj ekonomiji 11,9 mlrd USD?

Ilustracija (Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Ukupno 11,9 mlrd USD svetskog bruto domaćeg proizvoda je u opasnosti da bude izgubljeno tokom prve dve nedelje Svetskog fudbalskog prvenstva zbog pada produktivnosti u periodu radnog vremena, prema računici agencije Blumberg.

Računajući koliko je produktivnih sati u opasnosti zbog ovogodišnjeg turnira i koja je cena po poslodavce i ekonomije širom sveta, Blumberg je pošao od pretpostavke da klasično radno vreme traje od devet sati ujutru do pet poodne, i da će 50% radne snage iz svake populacije biti zainteresovano da gleda Mundijal.

Prema analizi njujorške agencije, utakmice koje će Brazil odigrati sa Srbijom i Kostarikom verovatno će skupo koštati brazilsku ekonomiju, jer će prouzrokovati prekid radnog vremena.

Iako Brazil važi za favorita za osvajanje Mundijala, povećana produktivnost, u slučaju pobede, neće imati značajnijeg efekta niti će trajati dovojno dugo kako bi se nadoknadio fond izgubljenih radnih sati, ocenjuje se u izveštaju.

Ako bi došlo do neočekivanog poraza Brazila od Kostarike, posledice bi mogle biti katastrofalne, a produktivnost bi pala za 14,4% u satima nakon meča.

Iz tog razloga, brazilska vlada je smislila nov pristup, dozvoljavajući državnim službenicima da usklade svoje radno vreme sa satnicom kada se takmiči nacionalni tim.

U prvom krugu Mundijala, većina brazilskih državnih agencija će zaposlenima dozvoliti da odu ranije sa posla ako se popodne održava meč ili da dođu kasnije kada Brazil igra ujutru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.