NavMenu

Ministarstvo poljoprivrede će insistirati na sprovođenju otkupa do kraja berbe - Održan sastanak sa Asocijacijom malinara Srbije

Izvor: eKapija/Beta Utorak, 19.06.2018. 15:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ALEX2016/shutterstock.com)Ilustracija
Potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastali su se danas sa predstavnicima Asocijacije malinara Srbije u cilju otklanjanja poremećaja u vezi sa otkupom maline.

Na sastanku je ocenjeno da je nedopustivo prekidati otkup maline bez prethodne najave proizvođačima, što je bio slučaj na nekoliko ključnih otkupnih mesta, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministri su, dodaje se, istakli da će se dosledno insistirati na sprovođenju otkupa do kraja berbe koji je isključivo u skladu sa tržišnim pravilima, dok će za svaki drugi pokušaj važiti nulta tolerancija.

- Iz navedenih razloga, po nalogu resornih ministara angažovane su sve raspoložive inspekcijske službe koje će obezbediti potpuno i bezrezervno poštovanje istih. Predstavnici Asocijacije su takođe obavešteni da su u prethodnom periodu preduzeti i dodatni koraci u cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba prilikom uvoza maline u Republiku Srbiju i biće, takođe, obavešteni o rezultatima tih mera - navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, proizvođači malina najavili su za 22. jun miran protest automobilima kroz sve gradove, zbog niske cene malina od 50 do 80 dinara po kilogramu i zaustavljanja otkupa tog voća na jugu Srbije zbog malih kapaciteta hladnjača.


Proizvođači maline traže od države da razbije monopolsko dogovaranje otkupljivača o otkupnim cenama malina, rekao je Beti juče predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović.

Radović je istakao da su cene maline na svetskom tržištu pale manje od jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, i da je "nedopustivo da domaći otkupljivači ucenjuju proizvođače tako niskim cenama".

- Malinarima se ne isplati da beru to voće i prodaju za 50 do 80 dinara, već očekuju oko 1‚75 EUR, ili oko 210 dinara - rekao je Radović istakavši da proizvođači maline neće brati to voće u slučaju da otkupljivači ne podignu cenu, već će pustiti da propadne.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.