NavMenu

"Telekom" kompanija broj 1 u Srbiji - Istraživanje "Medium Galupa" i "Blica"

Izvor: Blic Četvrtak, 29.01.2009. 09:43
Komentari
Podeli


Kompanija "Telekom" primila je sinoć (29. januara 2009. godine) nagradu kao najbolja kompanija u istraživanju "Broj 1 - kompanije Srbije" agencije "TNS Medium Galup" i dnevnog lista "Blic". "Knjaz Miloš" je najbolja kompanija u kategoriji kvaliteta proizvoda i usluga, dok je po privlačnosti za zaposlenje najinteresantnija Elektroprivreda Srbije.

Istraživanje je sprovedeno sredinom novembra prošle godine na uzorku od 1.000 ispitanika širom Srbije. Tokom ove akcije istraživanja javnog mnjenja, građani su se odlučivali za najbolje kompanije u sledećim aspektima - opšti ugled, kvalitet proizvoda i usluga, društvena odgovornost, briga o zaposlenima, privlačnost zaposlenja i atraktivnost oglašavanja.

Cilj akcije bila je želja da se sazna kakvu poziciju imaju kompanije koje posluju u Srbiji, posmatrano očima građana. Anketom se nastojalo da se podrži stremljenje ka najboljem i najplemenitijem, kako kod pojedinaca, tako i kod firmi i organizacija.

Srbobran Branković, direktor agencije "Medium Galup" istakao je da je vrlo važno što su kompanije izabrane na osnovu suda javnosti.

- Ovi rezultati su važniji od odluke nekakvog žirija. Potrošači su ti koje smo ispitivali i odluka je neopoziva. Na ovaj način izmerili smo pravi stav ljudi o robi i uslugama, tako da firme koje su izabrane mogu samo da budu počastvovane - objasnio je Branković.

Ispitanicima je ponuđena otvorena lista sa 100 kompanija, sa polazištem u "Ekonomistovoj" listi top 300 kompanija, uz otvorenu mogućnost da dodaju kompanije ako nisu na ponuđenoj listi.

Za svaku kompaniju je formiran jedinstven skor, kao prosek učestalosti izbora na svakom od šest aspekata, a prema tom skoru, najbolja kompanija je "Telekom", zatim slede "Knjaz Miloš", "Telenor", "Coca-Cola" i "Apatinska pivara".

Od više 100 kompanija koje su građani najčešće izdvajali kao ugledne, predvodnici su "Delta holding" i "Knjaz Miloš", koje se gotovo jednako često izdvajaju, a za njima slede "Coca-Cola", "Telekom" i Naftna industrija Srbije. U poređenju sa rejtingom kompanija prema opštem ugledu, kada je reč o kvalitetu proizvoda i usluga, građani Srbije prvenstveno izdvajaju kompanije iz oblasti prehrambene industrije.

Prema učestalosti izbora najviše se izdvaja "Knjaz Miloš", a slede "Bambi", "Imlek" i "Apatinska pivara". Od više od 100 mogućih kompanija, "Telekom" se najčešće pominje kao kompanija sa odgovornim odnosom prema društvu. Na drugom mestu je "Telenor", a zatim sledi EPS. Kategorija brige o zaposlenima se obično povezuje sa uslovima rada i visinom plata, a među prve tri kompanije su "Telekom", NIS i EPS. Kao privlačne poslodavce građani najčešće biraju velika javna preduzeća, među kojima je prva Elektroprivreda Srbije. Ipak značajan rejting postigao je i "Telenor" na četvrtom mestu.

"Coca-Cola" i "Telenor" se ubedljivo izdvajaju kao kompanije sa interesantnim oglašavanjem, a slede "Apatinska pivara", "Knjaz Miloš" i "Telekom".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.