Izvor: seebiz.eu | Utorak, 19.06.2018.| 15:46

Sberbank želi što pre da proda Mercator? - Mogući kupci Adris i Atlantic

U slovenačkim vladajućim krugovima ovih dana razmatraju ideju kako Mercator "odrezati" od Agrokora. Time se bavi Stručni savet kojeg je nedavno imenovao ministar privrede Počivalšek.

Prema tim idejama, Mercator bi kupio posebni fond, a interes za to postoji, tvrde nezvanični izvori Dela. Namera Agrokora je da Mercator prenese na Novi Agrokor, u vlasništvu najveće ruske banke Sberbank, a sa promenom vlasništva moraju se saglasiti banke poverioci.

Prema nezvaničnim informacijama Dela, Mercator je predložio da za promenu vlasništva bude dovoljna saglasnost tri četvrtine banaka poverilaca, umesto svih 55. S obzirom na to da nisu sve banke podržale tako nešto, ova ideja nije realizovana.

Nezvanično, Rusi žele da prodaju Mercator što pre, a kao mogući kupci pominju se Adris Grupa i Atlantic Grupa.

Pre nekoliko nedelja SEEbiz je objavio da Sberbank pregovara o zameni svog 18,5%-tnog udela u slovenačkoj maloprodajnoj mreži Mercator, za udeo u njegovoj majčinskoj kompaniji Agrokoru. Na taj način Sberbank može povećati udeo u Agrokoru koji će, kako se očekuje, steći kao rezultat zamene Agrokorovog duga za deonice u okviru restrukturiranja, odnosno postupka vanredne uprave.

Sberbank je ranije saopštila da je na javnoj aukciji stekla 18,53% deonica Poslovnog sistema Mercator, po početnoj ceni od 40,58 mil EUR. Te su deonice bile založene u korist Sberbank u okviru sporazuma koji je Sberbank potpisala sa njihovim prethodnim vlasnikom, kompanijom Agrokor Invesments B.V. Poslužile su kao zalog za ispunjenje obaveza Agrokora prema Sberbank, u sklopu kreditnog aranžmana.

Mercatorom se bavi i Stručni savet kojeg je nedavno imenovao ministar privrede Zdravko Počivalšek. U njemu su predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik, predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec, predsednik uprave NLB banke Blaž Brodnjak i troje radnika Ministarstva privrede Jernej Tovšak, Franc Stanonik i Karla Pinter.

Počivalšek se nedavno, na marginama ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu, sastao sa prvim ljudima Sberbank, Hermanom Grefom i Maksimom Poletajevim.

- Upoznali smo ih sa našim interesom da Mercator i ubuduće ostane zdravo preduzeće. Načelno su rekli šta žele, ali nisu dali garancije da će ostati dugoročni vlasnici Agrokora. Dogovoreno je da uskoro posete Sloveniju - rekao je Počivalšek.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.