Izvor: Tanjug | Utorak, 19.06.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vrednost ugovora svake godine dvostruko veća - Više od 30 srpskih kompanija na Danu dobavljača za zemlje Zapadnog Balkana u Frankfurtu

Ilustracija (Foto: Brian A Jackson/shutterstock.com)
U Frankfurtu se danas održava Dan dobavljača na kome su se susrele 133 kompanije iz Nemačke i 43 kompanije sa Zapadnog Balkana, među kojima čak više od 30 iz Srbije, a predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Ronald Zeliger rekao je da su se dobavljači iz Srbije pokazali kao veoma pouzdani partneri.

Kako je podsetio za Tanjug, ovo je četvrti Dan dobavljača za zemlje Zapadnog Balkana, a vrednost ugovora se svake godine udvostručuje.

- Vrednost poslova koji su obuhvaćeni ugovorima prve godine je iznosila oko 550.000 EUR, a prošle godine oko 2,8 mil EUR - naglasio je Zeliger i dodao da će svaka kompanija danas u proseku imati između 15 i 20 poslovnih razgovora sa nemačkim kompanijama koje su zainteresovane za partnerstvo.

- Ova inicijativa daje rezultate i oni su prethodnih godina bili zaista odlični - rekao je Zeliger u Industrijsko-trgovinskoj komori Frankfurta.

Istakao je da su srpske kompanije prepoznate po kvalitetu i da više niko nema razloga da sumnja u srpske firme kao dobavljače, što je ranije bio slučaj, s obzirom na to da u početku nisu bile dovoljno pripremljene za partnerstva.

Zeliger je naglasio da nemačke kompanije, kao i druge iz zemalja EU, traže, pre svega, dobar kvalitet, velike i dugoročne isporuke, to jest na duži rok održiva partnerstva, što je upravo jedna od tema skupa - kako ispuniti kvalitet i ispoštovati striktne procedure za evropsko tržište.

Kada je reč o kompanijama iz Srbije, imali smo u prošlosti firme koje nisu bile dovoljno pripremljene da budu dobavljači nemačkim firmama i nisu mogle da ispune sve zahteve, kao što je to bio slučaj i sa drugim kompanijama sa Zapadnog Balkana, objasnio je Zeliger dodajući da je AHK Srbija pomogla srpskim firmama da steknu potrebne kvalifikacije, kako bi ušle u partnerstva sa kompanijama iz Nemačke.

Prema njegovim rečima, nemačke kompanije su vrlo pragmatične u tim odnosima, svesne da su im firme iz Srbije geografski blizu, što je velika prednost. Uz to, navodi, pouzdanost se više ne dovodi u pitanje.

- Ja radim u kompaniji Hemofarm koja posluje već godinama i svoje proizvode izvozi po celom svetu. Nemačke kompanije znaju da je moguće sa kompanijama u Srbiji postići kvalitetne i održive ugovore, tako da više nema oklevanja prema srpskim kompanijama - poručio je.

Direktor za međunarodnu saradnju u Industrijsko-trgovinskoj komori Frankfurta, Jirgen Racinger, je potvrdio da imaju odlična iskustva sa srpskim privrednicima, kao i da u tom delu Nemačke postoji jaka poslovna zajednica iz Srbije od nekoliko stotina kompanija.

On je rekao Tanjugu da ima dosta nemačkih firmi aktivnih u Srbiji kada je reč o poslovanju i investicijama i izazio očekivanje da će biti još više poslovnih kontakata u narednom periodu.

- Apsolutno smo zadovoljni iskustvima sa srpskim kompanijama i svako ko je imao poslovne kontakte sa njima je veoma zadovoljan.

Cilj projekta koji se realizuje u Frankfurtu je da nemačke firme pronađu proizvođače iz traženih privrednih oblasti u Srbiji i zemljama ZB. Zainteresovane nemačke kompanije ovog puta dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj kompanija iz elektro i elektronskog sektora.

Događaj se realizuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Inače, robna razmena između Srbije i Nemačke je dostigla prošle godine oko 4,4 mlrd EUR, a u Srbiji je prisutno oko 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju oko 45.000 radnika i one su od 2000. godine uložile 2 mlrd EUR.

Nemačke kompanije, osim toga, doprinose 10% BDP-a Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.