Izvor: eKapija | Utorak, 19.06.2018.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kruševcu otvorena mlekara Zlatar Šumice - Investirano više od 1 mil EUR, posao za oko trideset radnika

Ilustracija (Foto: Lucky_elephant/shutterstock.com)
U kruševačkom naselju Šumice otvorena je mlekara Zlatar Šumice, koja će do kraja ove godine uposliti tridesetak radnika. Oni će se baviti proizvodnjom ovčijeg, kozijeg i kravljeg sira namenjenog ruskom tržištu, navodi se u saopštenju Grada Kruševca.

Novica Savković, koji je pre odlaska u Rusiju bio vlasnik farme koza na Zlataru, investirao je više od 1 mil EUR u rekonstrukciju objekta u Kruševcu (takođe nekadašnja mlekara) i kupovinu opreme pa mlekara sada ima najsavremeniju opremu za preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda.

Ugovori o izvozu na rusko tržište su već potpisani, a glavni kupac je kompanija Molvest iz Voronježa, jedna od najvećih ruskih mlečnih industrija iz Voroženja, čiji je vlasnik Arkadij Nikolajevič Ponomarjov, deputat u ruskoj Dumi.

Trenutno mlekara zapošljava 15 radnika i otkupljuje 50 tona mleka dnevno, a planovi za naredni period su 30 radnika i prerada 100 tona mleka na dan.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Plaurović kaže da je kruševački kraj pretežno poljoprivredni i iz tog razloga se velika pažnja poklanja upravo ovoj grani privrede.

Prema njenim rečima, iz lokalnog budžeta se 2018. za subvencije izdvaja 40 miliona dinara, a aktuelnim merama agrarne politike Republike Srbije sve više se podstiče ulaganje u prerađivačke kapacitete.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.