Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 18.06.2018.| 17:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prenosni sistem struje u Srbiji stabilan - Dobre razvojne perspektive EMS-a

Ilustracija
Prenosni sistem električne energije Srbije je stabilan, siguran i razvija se u skladu sa potrebama zemlje i njene infrastrukture, ali i u skladu sa regionalnim projektima i objektima, izjavila je u ponedeljak (18. juna 2018. godine) direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić.

Ove godine EMS obeležava 60 godina prenosa električne energije, odnosno od osnivanja prve kompanije za prenosni sistem u Srbiji, ističe Matejić, te je povodom toga na Elektrotehničkom fakultetu održana tribina o rezultatima i perspektivama prenosa električne energije.

EMS ide u korak sa Evropom, dodaje Matejić, i u istoj je ravni sa ostalim operatorima prenosnih sistema, što je, kaže, važno istaći, s obzirom na različite momente koje je naša zemlja imala u daljoj i bližoj istoriji.

- Kada je znanje u pitanju, iskoristila bih priliku da pohvalim tesnu saradnju elektrotehničkih fakulteta u Srbiji i EMS-a. EMS podržava dualno obrazovanje, mi za srednjoškolce i za studente univerziteta već četvrtu godinu zaredom dodeljujemo stipendije - podvukla je Matejić.

Prema njenim rečima, stipendije mogu biti jedna vrsta podrške mladima iz Srbije, ali novčana pomoć nije dovoljna, već je, navodi, mnogo važnije da oni steknu stvarna znanja koja dobijaju od mentora, odnosno stručnjaka iz EMS-a.

Za nove investicije prenos električne energije je "baza", poručuje Matejić, kao i da nijedna kompanija u savremenom svetu, a koja je regionalnog karaktera, "ne ulazi u zemlju" bez analize - razvijenosti prenosnog sistema, mreže i mogućnosti dostupnosti električne energije.

Ona je istakla i da je još jedna misija EMS-a saradnja sa osam susednih operatora prenosnih sistema sa kojima se država konektuje i graniči, kao i da se danas ne može govoriti o "izolovanom značaju jednog nacionalnog sistema", već samo o regionalnom aspektu.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Milo Tomašević ističe da se EMS-ov jubilej poklapa i sa jubilejom ETF-a koji obeležava 70 godina postojanja. On je ocenio da te dve institucije predano rade na usavršavanju i održavanju bitnog sistema za naše društvo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.