NavMenu

Zasejano oko 50.000 hektara šećerne repe u Srbiji tokom 2018. godine

Izvor: Tanjug Subota, 16.06.2018. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)
U Srbiji je ove godine šećernom repom zasejano nešto manje od 50.000 hektara, te se i ove godine može očekivati prosečan prinos, saopšteno je danas iz kompanije Sunoko, članice MK Grupe, koja je organizovala tradicionalnu manifestaciju "Dan polja šećerne repe".

I pored visoke temperature i suše u aprilu, kao i jakog napada kukuruzne i repine pipe, što je dovelo do 10-15% manjih sklopova kraljice ratarskih kultura, padavine u maju su povoljno uticali na useve, zbog čega se u tekućoj godini može očekivati prosečni prinos, saopšteno je na toj manifestaciji održanoj na poljima "PIK-Bečej".

Poljoprivrednici su imali priliku da razmene iskustva iz dobre poljoprivredne prakse, a kompanija Sunoko je predstavila aktuelno stanje na tržištu šećera i šećerne repe, kao i neke nove tehnologije u poljoprivredi, poput koncepta varijabilnog đubrenja.

- Ubuduće se za profitabilnost proizvodnje šećerne repe moramo izboriti ostvarenjem boljih prinosa šećera po hektaru, i optimizacijom troškova u toj proizvodnji - istakao je mr Ljubiša Radenković, direktor kompanije Sunoko.

Kako je dodao, neophodan preduslov za to je primena najnovih saznanja i iskustava, kao i poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse.

- Već dugo apelujemo na hitnu neophodnost promene politike zakupa državnog zemljišta na dugoročan model, što bi svakako moglo doprineti proširenju plodoreda, a samim tim olakšanom planiranju ukupne ratarske proizvodnje i zaštiti useva - izjavio je on.

Često se, kako ističe, zbog kasnog ulaska u posed dešava da se nablagovremeno i neadekvatno vrši obrada zemljišta i đubrenje, što značajno utiče na manje prinose i slabije opšte stanje šećerne repe.

Kako dodaje, često je sve veće prekomerno sabijanje zemljišta kao i gubljenja organske materije zbog izostanka brige o strukturi zemljišta ili gajenja npr. međuuseva, koji bi mogli da se koriste kao zelenišno đubrivo, odnosno kao organska zamena za stajnjak kojeg je sve manje usled smanjenja stočnog fonda.


Najbolji proizvođači šećerne repe kod nas već ostvaruju prinose šećera i do 12 tona po hektaru, ali je prosek oko 9 t/ha i dalje na relativno niskom nivou u odnosu na zapadnoevropske proizvođače, što znači da postoji ogroman potencijal za unapređenje ove proizvodnje, zaključeno je na ovom, već tradicionalnom okupljanju povodom obeležavanja Dana polja šećerne repe.

Ukidanje proizvodnih kvota u prethodnoj godini dovelo je do povećanja proizvodnje za oko 20% u zemljama Evropske Unije.

S druge strane, povoljne klimatske prilike uticale su na rekordnu proizvodnju u prekomorskim zemljama, kao što su Indija i Tajland, pa su ukupne svetske zalihe šećera povećane.

U tako složenim tržišnim uslovima, veoma je važno povećati efikasnost u svim segmentima proizvodnje šećera i smanjiti sve troškove kako bi se sačuvala konkurentnost, a time i održivost poslovanja ovog važnog privrednog sektora.

Ovakvi skupovi koje organizuje kompanija Sunoko, dugogodišnji lider u proizvodnji šećera u Srbiji, jedan su od načina da najnovija saznanja i tehnologije u proizvodnji šećerne repe pronađu put do njihove praktične primene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.