NavMenu

Nemačka KfW potpisala sa 5 banaka u Srbiji ugovor o kreditnoj liniji vrednoj 75 mil EUR - novac namenjen gradovima, opštinama i srpskoj privredi

Izvor: Beta Utorak, 27.01.2009. 15:12
Komentari
Podeli

Nemačka razvojna banka KfW potpisala je danas (27. januar 2009. godine) sa pet banaka u Srbiji ugovor o kreditnoj liniji od 75 mil EUR namenjoj finansiranju komunalne infrastrukture i energetske efikasnosti.

Za kredite, koji će se otlaćivati sa godišnjom kamatom do 6% i u periodu do sedam godina, moći će da konkurišu lokalne samouprave i mala i srednja preduzeća.

Gradovima i opštinama, koje nameravaju da modernizuju predškolske ustanove, škole i bolnice, Vlada Nemačke je obezbedila 30 mil EUR, a taj kredit će se odobravati preko Intesa banke.

Preostalih 45 mil EUR namenjeno je projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koji omogućuju uštedu energije najmanje 20%. Ti krediti odobravaće se preko Čačanske banke, Raiffeisen banke, Volksbank banke i Procredit Leasing.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o kreditnoj liniji KfW u NBS, istakao je da će korist od pozajmice Vlade Nemačke biti višestruka, jer će korisnici kredita u vreme finansijske krize po povoljnim uslovima
doći do sredstva za finansiranje projekta kojima se postižu uštede i čuva životna sredina.


Predsednica Izvršnog odbora Intesa banke Draginja Đurić je objasnila da je maksimalna vrednost projekata koji će se finansirati iz kreditne linije KfW 2,5 mil EUR, od čega će 800.000 biti udeo sredstava KfW, a ostatak će obezbediti banka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.