NavMenu

Koliko novca je potrebno za kupovinu voća i povrća?

Izvor: N1 Petak, 15.06.2018. 10:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustracija
Kupovina životnih namirnica najveća je stavka u budžetu za građane Srbije. Naime, u Srbiji se od ukupnog iznosa za ličnu potrošnju više od 35% troši upravo na hranu i bezalkoholna pića. N1 je istraživao koliko je novca potrebno prosečnoj srpskoj porodici za kupovinu voća i povrća, i to u periodu kada je na pijacama najveći izbor.

Srbi možda i jedu najjeftiniji hleb u regionu, ali ako bi da svoju trpezu obogate voćem i povrćem, tu se većina dobro preračuna, pa tek onda krene u kupovinu. Izbor voća i povrća nikad bogatiji, ipak, većina kupaca obiđe sve tezge i po nekoliko puta u potrazi za najjeftinim artiklima.

Prosečna mesečna potrošnja po domaćinstvu u četvrtom kvartalu 2017. bila je 64.086 dinara, a prosečna plata u martu bila je 49.400 dinara, to su zvanični podaci.

Od toga, pokazuje statistika, trećinu trošimo na hranu i pića. Ako imamo u vidu da 70% zaposlenog stanovništva ima platu manju od prosečne, jasno je da većina teško obezbeđuje ishranu bogatu voćem i povrćem. Dnevno bi jedno domaćinstvo, samo za povrće i voće trebalo da odvoji između 500 i 1.000 dinara. Za one sa druge strane tezge, međutim, cene nisu visoke.

Ono što je najpristupačnije od sezonskog voća i povrća su breskve i tikvice, koje se mogu kupiti i za manje od 100 dinara po kilogramu. Jeftinije će proći i potrošači koji se odluče za južno voće, koje je sada povoljnije od sezonskog. Ali, ako biste na sto da stavite kuvanu boraniju, grašak, ili karfiol, biće vam potrebno oko 250 dinara za kilogram. Maline, borovnice i lubenica spadaju u voćnu ekskluzivu, jer je cena i iznad 300 dinara za kilogram.

Za zdravu ishranu potrebni su i meso i mleko. Srbi, prema zvaničnim podacima, godišnje troše nešto više od četiri kilograma junećeg mesa, dok stanovnici EU potroše 14 kilograma. U jednom ipak prednjačimo - 100 kg hleba pojede u proseku stanovnik Srbije, a evropski potrošač upola manje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.