NavMenu

Suficit budžeta Srbije na kraju aprila 6,6 milijardi dinara

Izvor: Beta Petak, 15.06.2018. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Suficit budžeta Srbije na kraju aprila iznosio je 6,6 milijardi dinara, jer su prihodi bili 357,9 milijardi, a rashodi 351,3 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U aprilu su prihodi republičkog budžeta bili 91,1 milijardu, od čega je naplata poreza iznosila 79,9 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu 44,8 milijardi i akciza 18,5 milijardi dinara. U aprilu se uplaćuju tromesečne obaveze po osnovu PDV-a.

Neporeski prihodi iznosili su 10,8 milijardi dinara, od čega se 500 miliona odnosi na prihod po osnovu premije za emitovanje hartija od vrednosti. Priliv donacija je iznosio 400 miliona dinara.

Rashodi budžeta u maju su bili 91 milijardu, od čega su troškovi za zaposlene iznosili 21,2 milijarde dinara, a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja 17,9 milijardi dinara.

U odnosu na početak godine veći su rashodi po osnovu kupovine roba i usluga, subvencija i kapitalnih investicija, što je i očekivano, istaklo je Ministarstvo finansija.

Na nivou opšte države u prva četiri meseca zabeležen je fiskalni suficit u iznosu 6,8 milijardi i primarni fiskalni suficit u iznosu 60,8 milijardi dinara.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) iznosi 5,8 milijardi dinara, a AP Vojvodina je ostvarila suficit od 2,5 milijardi dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju aprila bili u deficitu od 7,6 miljardi dinara.

PIO fond trenutno ima deficit od 5,6 milijardi dinara, a RFZO manjak od 2,7 milijardi dinara, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje je u suficitu od 700 miliona dinara, a državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije su u deficitu od 500 miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.