NavMenu

Nova pravila u deklarisanju i reklamiranju hrane stupila na snagu - Potrošačima više informacija o namirnicama

Izvor: Tanjug Petak, 15.06.2018. 12:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photobac/shutterstock.com)Ilustracija
Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane danas stupa na snagu, a donosi dosta novina koje će omogućiti bolju informisanost potrošača pri kupovini hrane i detaljnije urediti odgovornost u poslovanju hranom.

Subjekti u poslovanju hranom su od danas, između ostalog, u obavezi da na deklaraciji proizvoda navedu energetsku vrednost, kao i količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.
Više neće biti moguće da se na nutritivnoj deklaraciji navoditi natrijum, već će umesto toga obavezno na deklaraciji proizvoda biti naveden sadržaj soli.

Hrana proizvedena, upakovana u ambalažu i deklarisana pre 15. juna i koja se nalazi u magacinima gotovih proizvoda kod proizvođača, odnosno u prodavnicama, može da se stavi u promet do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra 2018. godine.

Hrana proizvedena posle 15. juna mora da bude deklarisana u skladu sa novim Pravilnikom.


Pravilnik propisuje i pravila o praksi poštenog informisanja, odnosno definiše da pružanje informacija o hrani treba da se obavlja na način kojim se ne obmanjuje krajnji potrošač, a naročito ne, u pogledu karakterističnih osobina hrane, posebno njene prirode, identiteta, svojstava, sastava, količine, trajnosti, zemlje porekla ili zemlje i mesta porekla i načina proizvodnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.