NavMenu

Za kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta do 115 miliona dinara iz budžeta

Izvor: eKapija Petak, 15.06.2018. 09:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Allexxandar/shutterstock.com)Ilustracija
U toku je konkurs Uprave za poljoprivredno zemljište za dodelu sredstava za kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta. Sredstva za realizaciju ovih radova se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije u ukupnom iznosu do 115 miliona dinara i u visini učešća do 100% bez uračunatog poreza na dodatu vrednost, navodi se na sajtu ministarstva.

Pravo na dobijanje sredstva za obavljanje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta može da ostvari ovlašćena organizacija za određivanje osnovnih parametara plodnosti zemljišta.

Uslov je da je u okviru izvršene Kontrole plodnosti utvrdila osnovne parametre plodnosti zemljišta, i to reakciju zemljišta (vrednost pH), aktivnu i supstitucionu kiselost, vlažnost zemljišta, sadržaj slobodnog kalcijum karbonata, sadržaj organske materije (sadržaj humusa), sadržaj ukupnog azota koji može da bude utvrđen i računskim putem iz sadržaja organske materije, sadržaj lako pristupačnog fosfora u obliku P2O5 i sadržaj lako pristupačnog kalijuma u obliku K2O.

Potrebno je da se kontrola plodnosti izvrši za obradivo poljoprivredno zemljište od prve do pete katastarske klase, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi određenim u skladu sa Pravilnikom o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za zemljište od prve do sedme katastarske klase, i to za najviše 10 uzoraka po poljoprivrednom gazdinstvu.

Kontrole mogu da se obave kod fizičkog lica koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac ili kao član komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, na parcelama koje su u vlasništvu tih lica i upisane su u Registar, kao i kod zakupca poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koji je gazdinstvo upisao u Registar a da ima aktivan status.


Ovlašćena organizacija može da ostvari pravo na sredstva po pojedinim poslovima Kontrole plodnosti po jednom analiziranom uzorku za izlazak na teren i uzorkovanje prosečnog uzorka zemljišta do 400 dinara, laboratorijsku analizu uzorka do 1.100 dinara, sačinjavanje i dostavu preporuke do 400 dinara bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Prijave na Konkurs se podnose zaključno sa 1. septembrom 2018. godine.

O uslovima za konkurisanje za dobijanje ovih sredstava može se pogledati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.