Izvor: Beta/Tanjug | Petak, 15.06.2018.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU uvodi kontramere protiv SAD - Tarife na uvoz džinsa, viskija, motocikala, šminke...

Ilustracija (Foto: sergign/shutterstock.com)
Zemlje članice Evropske unije jednoglasno su odobrile sankcije protiv SAD, glasajući za uvođenje tarifa na uvoz određenih američkih proizvoda kao što su džins, viski i motocikli, a kao odgovor na takse koje je Vašington prethodno uveo na uvoz evropskog čelika i aliminujuma.

Evropske kontramere mogu da, potpuno zakonito, stupe na snagu počev od 20. juna, ali bi EU mogla da sačeka 1. jul kako bi reagovala u isto vreme kada i Kanada, koju je Vašington takođe sankcionisao, a koja želi da prvog dana narednog meseca lansira svoje protivmere.

Na spisku simboličnih vrsta robe koju je Komisija odabrala, u nekim slučajevima su proizvodi iz onih američkih država, mahom poljoprivrednih, koje su 2016. godine glasale za Donalda Trampa. Tu su i proizvodi proizvedeni u SAD koji se ne prodaju kao američke robne marke, a mogu se proizvoditi bilo gde u svetu.

Ti proizvodi su odabrani u skladu s vrlo preciznom carinskom nomenklaturom, koja ne navodi nikakvo ime brenda ili kompanije.

Takođe, drugi proizvodi bi se u budućnosti takođe mogli oporezivati u EU, u vrednosti od 3,6 mlrd EUR, zavisno od ishoda spora protiv Sjedinjenih Država u STO po žalbi od 1. juna.

Na spisku su i boranija, kukuruz i pirinač (obrađeni ili ne), ribizle, sok od pomorandže, buter od kikirikija, burbon, cigare, cigarete, duvan za lulu, za motanje i žvakanje ili ušmrkavanje. Na listi EU su i majice i košulje od pamuka, vune ili sintetičkog materijala, farmerke ili pamučne pantalone, šortsevi, pamučna posteljina i neka kožna obuća.

EU cilja i na motocikle zapremine motora veće od 500 cm3, jedrilice, sportske čamce sa ili bez motora, čamce za veslanje i kanue. Takođe, na spisku su i šminka za oči, lak za nokte, podloga za šminku lica, karte za igru.

Pored toga, obuhvaćene su desetine vrsta proizvoda kao što su valjani čelik, šipke od nerđajućeg čelika, bešavne cevi, čelična žica, vrata, prozori.

Kina upozorila SAD da otpadaju trgovinski dogovori ako uvede takse

Kineska vlada ponovila je u četvrtak, 14. juna 2018, pretnju da će poništiti dogovore s Vašingtonom namenjene smirivanju trgovinskog spora uoči piprema Bele kuće da objavi spisak kineskih proizvoda kojima će bit uvedene povišene takse.

Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će podići takse na kinesku robu u vrednosti od 150 mlrd USD kao odgovor na pritužbe zbog kineskog trgovinskog suficita sa SAD i politikom oko tehnologije. U okviru toga Bela kuća treba da objavi spisak kineske robe u vrednosti od 50 mlrd USD koja će biti podložna povišenoj taksi od 25%.

- Mi smo jasno rekli da ukoliko SAD uvedu trgovinske sankcije uključujući nametanje taksi, ništa od rezultata postignutih između dve strane po pitanju trgovine i privrede neće biti sprovedeno - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.