Izvor: Beta | Četvrtak, 14.06.2018.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

POPOVIĆ: 5G tehnologija i u Srbiji do kraja 2018. godine

Nenad Popović (Foto: mc.rs)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je švedsku kompaniju Ericsson i sa njenim stručnjacima razgovarao o 5G tehnologiji koja bi trebalo da bude lansirana i u Srbiji do kraja ove godine.

Na sastanku je ocenjeno je da će 5G tehnologija biti prekretnica koja će promeniti svet, industriju i živote ljudi, navodi se u saopštenju Popovićevog kabineta.

- Četvrta generacija mobilnih mreža donela je značajne promene u telekomunikacijama, a tehnologija 5G transformisaće čitavo globalno društvo. Peta generacija će imati mnogo veći kapacitet i moći će da obezbedi prenos veće količine podataka za mnogo manje vremena nego postojeće mreže - kazao je Popović.

On je naveo da sa 5G bežičnom tehnologijom pametni gradovi, automobili bez vozača, upotreba robota, i mnoge druge inovacije, postaju svakodnevnica u svetu.

Podsetimo, Vlada Srbije je u aprilu usvojila Strategiju razvoja mreža nove generacije. Ova Strategija promoviše upotrebu računarstva u oblaku i Interneta stvari, kao i razvoj mobilnih sistema pete generacije (5G).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.