NavMenu

SBB poskupljuje usluge za bivše korisnike IKOM-a - Dodatni namet 95 dinara

Izvor: Večernje novosti Četvrtak, 14.06.2018. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rasulov/shutterstock.com)Ilustracija
Kablovski operater SBB drugi put će poskupeti usluge za poslednjih šest meseci, ali ovog puta samo za bivše korisnike IKOM-a. Novo poskupljenje se na sajtu operatera naziva "izjednačavanje cene i kvaliteta usluge bivših IKOM korisnika sa SBB ponudom" i potrošaču donosi namet od novih 95 dinara.

SBB kao najveći igrač na tržištu ima obavezu da o svakom poskupljenju u periodu od dve godine posle preuzimanja IKOM-a (od marta 2017) obavesti Komisiju za zaštitu konkurencije. Zbog prethodnog podizanja cena u iznosu od 100 dinara, od januara 2018. godine, Komisija za zaštitu konkurencije je čak pokrenula postupak protiv njih.

- Taj postupak je složen i još nije okončan. O novom poskupljenju nismo obavešteni - rečeno je u Komisiji.

U kompaniji SBB objašnjavaju da je rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije predviđeno da svi korisnici nakon integracije imaju jednake uslove.

- To u konkretnom slučaju znači da smo kupovinom IKOM-a u obavezi da imamo iste cene za sve korisnike, odnosno da ih izjednačimo sa cenama koje plaćaju korisnici SBB-a. Kako je tehnička integracija trajala nekoliko meseci, to nije bilo moguće odmah nakon kupovine, jer u tom trenutku nisu svi korisnici imali iste usluge - objasnili su u SBB-u.

- Sad, kada je integracija završena, i svi imaju jednake usluge, naša je obaveza da imamo i iste cene za sve korisnike. O izjednačavanju cena Komisiju ćemo obavestiti 15 dana nakon stupanja na snagu novih cena, što je naša obaveza i u skladu je sa zakonom - dodali su iz SBB-a.

Uslovna saglasnost

Komisija za zaštitu konkurencije samo je uslovno odobrila da SBB preuzme 100% udela u vlasništvu IKOM-a. Naloženo im je da postojećim IKOM-ovim korisnicima ponude opcije ugovora na određeno i neodređeno vreme. Rečeno im je i da moraju da se odreknu paralelne kablovske infrastrukture (gde su pokrivenost imali i IKOM i SBB), što je bio slučaj u 653 objekta u Beogradu.


Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je marta prošle godine postupak ispitivanja povrede konkurencije SBB-a, zbog podizanja cena usluga i sumnji da je ova kompanija zloupotrebila dominantan položaj na tržištu. Ukoliko ovaj navod bude potvrđen tokom postupka, kablovski operater mogao bi da bude kažnjen oduzimanjem do 10% godišnjeg prihoda.

Nezadovoljni korisnici mogu da raskinu ugovor zbog njegove jednostrane izmene. Potrebno je da to urade u roku od 30 dana pošto su obavešteni o poskupljenju. U vesti objavljenoj na sajtu navedeno je i da će korisnici biti informisani pisanim putem, na kućnu adresu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.