Izvor: eKapija | Sreda, 13.06.2018.| 15:51

Ministarstvo zdravlja i Privredna komora Srbije u borbi protiv gojaznosti

Veljko Jovanović i Vladimir Đukić
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Privredna komora Srbije potpisali su danas u Palati Srbije Sporazum o saradnji, kojim je obeležen zvaničan početak nacionalne kampanje Teži ravnoteži. Sporazum o saradnji potpisali su prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, i Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Nacionalnu kampanju Teži ravnoteži pokrenula je Privredna komora Srbije – Udruženje za prehrambenu industriju, kao podršku Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Cilj kampanje je da na zanimljiv način informiše i edukuje građane o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti u cilju prevencije gojaznosti.

- Istraživanja pokazuju da ekonomski aspekti fizičke neaktivnosti koštaju zdravstveni sistem svih zemalja sveta približno 54 mlrd USD godišnje. Sa problemom gojaznosti oko 2025. godine suočiće se čak 50% našeg stanovništva - izjavio je prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i dodao da je upravo zbog toga ovakva akcija više nego dobrodošla.

Do kraja godine u okviru kampanje Teži ravnoteži biće sprovedene različite aktivnosti. Pre svega, biće pokrenut veb sajt Teži ravnoteži na kojem će svi zainteresovani moći da dobiju tačne i proverene informacije o načelima i pravilima prevencije gojaznosti, pravilne ishrane i značaja redovne fizičke aktivnosti. Planirana je i edukacija potrošača u supermarketima o pravilnom čitanju i razumevanju kalorijskih i nutritivnih vrednosti proizvoda, kao i podizanje svesti građana kroz reklame, postere, promotivne aktivnosti sa studentima.

Osim toga, u saradnji sa ekspertima, članovima radne grupe koja je bila uključena u izradu Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, biće organizovan niz radionica sa predstavnicima medija, na kojima će eksperti preneti najnovije preporuke Svetske zdravstvene organizacije, u cilju zajedničke borbe protiv gojaznosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.