Izvor: eKapija | Sreda, 13.06.2018.| 13:44

Nectar sokovi piće se i u Kini - Kompanija planira nastavak investicija i osvajanje novih tržišta

Od plantaže, preko otkupa i prerade, do linije za punjenje, distribucije, rafa u prodavnici i čaše soka, svakodnevno prođu desetine tona voća u kompaniji Nectar. I tako već dvadeset godina, koliko je prošlo od otvaranja prvog pogona.

Obeležavanje jubileja, donelo je i nove proizvodne linije, puštanjem u rad nove najsavremenija Tetra Pak linije za proizvodnju dve vrste modernih i inovativnih "on the go" porcijskih pakovanja.

Na ovoj liniji puniće se slim leaf i edge ambalaža od 0,2 i 0,25 litara. Zahvaljujući svom kompaktnom dizajnu, nova linija Tetra Pak A3/Compact Flex pruža maksimalnu fleksibilnost, omogućavajući kompaniji da rotira proizvodnju između različitih pakovanja.

Investicija u novu liniju iznosila je 1,5 mil EUR, i predstavlja dalji korak u razvoju najrazličitijih kategorija proizvoda u malim pakovanjima u skladu sa svetskim trendovima, rečeno je prilikom predstavljanja nove linije. Ovo je, kako je rečeno, samo jedna u nizu investicija kompanije.

- Prvi na tržište iznosimo slim leaf pakovanje. Takođe, prvi uvodimo edge pakovanje, koje nudi brojne mogućnosti i prednosti za potrošače. Nova linija značajno će proširiti kapacitete, kao i asortiman, što je najvažnije, kako bismo zadovoljili potrebe potrošača i njihove trendove ka bržem životu - kaže za eKapiju Mihailo Janković, izvršni direktor Nectar grupe.

U ovu ambalažu veličine porcije pakovaće se Nectar Family i Kids 100% voćni sokovi, namenjeni konzumiranju u pokretu.

- Kompanija Nectar već punih 20 godina trudi se da celom regionu ponudi nove, drugačije, inovativne i najvažnije - kvalitetne proizvode. U jubilarnoj godini poslovanja, naš fokus je na daljem razvoju i investicijama, koje će se u skladu sa planovima progresivno nastaviti i u budućnosti - izjavio je Mihailo Janković, generalni direktor Nectar grupe, prilikom predstavljanja nove linije.

Kompanije Nectar i Tetra Pak, inače, sarađuju već 19 godina.

Nastup na istočnim tržištima

Proizvodnja u Nectaru počela je 1998. godine i za 20 godina poslovanja, prema Jankovićevim rečima, pokrenuto je više od 30 brendova, mnogo proizvoda u različitim ambalažama, što ih je, kaže, učinilo omiljenim brendom u Srbiji.

Osim u Srbiji, svoje proizvode prodaju i na tržištima regiona, a svake godine izlaze i na neko novo tržište. Tako su, kako objašnjava, predstavnici te kompanije trenutno u Kini, gde dogovaraju saradnju i izlazak na istočna tržišta.

- Kompanija će nastaviti sa investicijama i razvojem poslovanja, kako u zemlji, tako i u regonu i svim zemljama u kojima poslujemo. Kod nas su investicije konstantne. Planiramo ulazak u nove kategorije, novu tehnologiju, a nove linije doneće i nove radnike - objašnjava za eKapiju Janković, ne želeći da precizira o kojim investicijama i planovima je reč.

Kompanija Nectar ima šest fabrika u regionu, a nova linija pokrenuta je u fabrici u Bačkoj Palanci. Kapacitet nove linije je oko 9.000 komada na sat.

Osim ove linije, u pogonu u Bačkoj Palanci radi ih još šest.

- Ovde imamo ukupno sedam linija za punjenje soka, čiji je prosečan kapacitet oko 7.000 litara na sat - objašnjava za naš portal Milka Tomanović, direktorka proizvodnje u Nectaru.

Kapaciteti proizvodnih linija zavise od veličine pakovanja. Tako sa na liniji za punjenje litarske ambalaže, za sat vremena izađe 7.000 komada sokova, dok je kapacitet dvolitarske 5.500 komada na sat, kaže naša sagovornica.

- U drugom pogonu je linija za aseptični pet bez konzevansa, kao i punjenje limenki i staklenih bočica - dodaje Tomanović.

U fabrici u Bačkoj Palanci rade i posebne linije za koncentrisanje voća i povrća, od kojih se van sezone prave sokovi i ostali proizvodi iz Nectarovog asrotimana.

Proizvodnja u Nectaru je, inače, u potpunosti automatizovana, tako da na svakoj liniji radi samo četiri radnika, dok ih je u kompaniji zaposleno oko 1.000. Otvaranjem novih proizvodnih linija, kao i nastupom na novim tržištima, u budućnosti će se stvoriti i potreba za angažovanjem novih radnika, koji će nastaviti Nectarovu voćnu priču...

K.S.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.