NavMenu

Gradnja kolektora otpadnih voda u RTB-u Bor nikako da počne - Novac obezbeđen, nema studije izvodljivosti

Izvor: Večernje novosti Sreda, 13.06.2018. 09:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SvedOliver/shutterstock.com)Ilustracija
Novac iz budžeta Srbije, milijarda dinara, obezbeđen je još prošle godine za izgradnju novog kolektora otpadnih voda u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, ali dosad nije napravljena ni studija izvodljivosti, iako je reč o potencijalno velikom ekološkom problemu.

U dopisu koji je iz RTB upućen Ministarstvu rudarstva, u koji su Novosti imale uvid, navodi se da je ceo sistem funkcionisanja flotacijskog jalovišta, sa postojećim objektima, u nesigurnom stanju.

- Da bi se povećala bezbednost i smanjio rizik od nastanka ekološke katastrofe, usled eventualnog proboja jalovišta, planirana je izgradnja tunela, kao trajno rešenje za regulaciju Kriveljske reke. RTB je spreman da, u punom kapacitetu, preuzme obavezu projektovanja novog tunela. Očekujemo smernice za naredne aktivnosti, a pre svega da nam se da model za prenos i korišćenje sredstava za realizaciju projekta koja su definisana budžetom Republike Srbije - navodi se u dopisu.

Po mišljenju generalnog direktora Blagoja Spaskovskog, izgradnja novog kolektora od oko 6,3 km, koji bi išao kroz stensku masu, nije započeta iz tehničkih razloga. On, takođe, naglašava da, imajući u vidu koliko je puta upozoravao na značaj izgradnje novog kolektora, odbija svaku odgovornost ukoliko bi do došlo do oštećenja postojećeg objekta.

- Novac je na računu Ministarstva rudarstva, tako da bi oni trebalo da nam omoguće da raspolažemo tim sredstvima, kako bi počela izgradnja kolektora, ili da se, kako se najavljuje, formira posebna komisija. Najbolje i najjednostavnije bi bilo sačiniti rudarski projekat izgradnje novog kolektora i onda što pre započeti izgradnju - objasnio je Spasovski.

I čelnici gradova istočne Srbije odavno strahuju da bi otpadne vode, pune toksičnih materija, mogle da ugroze priobalje Dunava, sve do Crnog mora.

- Problem kolektora nad Zaječarom visi kao Damoklov mač, jer, ako bi došlo do njegovog pucanja, Zaječar bi bio izložen ekološkoj katastrofi, a samim tim i više od 50.000 stanovnika ovog grada - kazao je gradonačelnik Boško Ničić.

Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, kaže da se izgradnjom novog kolektora u RTB Bor eliminiše potencijalni ekološki akcident.

Sadašnji kolektor, koji je zapravo tunel otpadnih voda koje sadrže nekoliko miliona kubika otrovnih materija, među kojima su arsen, živa, nikl i drugi teški metali, prostire se ispod jalovišta rudnika bakra Veliki Krivelj i u veoma je lošem stanju.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva, u izjavi za Večernje novosti, rekao je da je moguće da će ove godine početi radovi na izgradnji novog kolektora. - Činimo sve da taj ekološki problem rešimo. U toku je izrada dokumentacije, nakon čega će se ući u izbor firme koja će raditi taj odgovoran posao - objasnio je Antić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.