NavMenu

Dogovoren savetodavni aranžman sa MMF-om - Plate u javnom sektoru veće za 8-10%?

Izvor: eKapija Sreda, 13.06.2018. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Vlada Srbije postigla je dogovor da delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu u trajanju od 30 meseci koji ne bio bio finansijski već savetodavni (Instrument za koordinaciju politika - PCI), saopštio je danas MMF, prenosi Beta.

Delegacija MMF-a koju predvodi James Roaf, boravila je u Beogradu od 11. juna povodom završetka razgovora o novom programu sa Srbijom o makroekonomskim politikama i reformama, koji Izvršni odbor MMF-a treba da odobri sredinom jula.

PCI je novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, za koje bi bio koristan okvir predviđen programom MMF-a, ali kojima nije potrebna finansijska podrška te finansijske institucije.

- Program podržan od PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mesta i podizanja životnog standarda - objasnio je Roaf.

On je ocenio da su makroekonomski izgledi Srbije i dalje dobri, da je rast dostigao 4,6% međugodišnje u prvom kvartalu i očekuje se da će dostići najmanje 3,5% u ovoj godini, a da je inflacija i dalje niska i procenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije.

- Fiskalna politika pod okriljem PCI ima za cilj očuvanje pozitivnih rezultata koje nije bilo lako postići, u cilju obezbeđenja stabilne silazne putanje javnog duga, uz pružanje podrške bržem održivom rastu. Očekujemo da će javne finansije i ove godine zabeležiti suficit - rekao je Roaf.

On je dodao da je od 2019. godine pa nadalje cilj programa MMF-a sa Srbijom nizak ukupni deficit, što bi dovelo do smanjenja javnog duga na nivo ispod 50% BDP-a do kraja programa i obezbedilo bi prostor za povećanje kapitalne potrošnje, kao i za određena smanjenja poreskog opterećenja privrede i rada.

Roaf je procenio da postoji prostor i za ukidanje privremenih smanjenja penzija iz vremena krize, kao i za prelazak na novi sistem zarada u javnom sektoru, uz obezbeđenje da ne poraste udeo mase penzija i plata u BDP-u.

- Program će podržati sveobuhvatan paket reformi državne uprave. Završetak reformi sistema zapošljavanja i zarada biće od ključne važnosti za unapređenje efikasnosti javnih službi i obuzdavanje tekuće potrošnje. Bolji okviri za upravljanje javnim investicijama će uticati na bolje izvršenje i smanjenje nedostataka u javnoj infrastrukturi - rekao je Roaf.

Reforma poreske administracije u Srbiji će, po njegovim rečima pomoći da se poveća efikasnost naplate poreza i unapredi poslovna klima, a jačanje fiskalnih pravila obezbediće održivost budžetske politike na srednji rok.

Roaf je kazao, kako je saopšteno, da će novi program sa MMF-om pomoći Srbiji u upravljanju dinarizacijom, reformi nadzora i regulacije u finansijskom sektoru i završetku reformi državnih finansijskih institucija, ali i otklanjanju slabosti u borbi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

- Primena sveobuhvatnog paketa strukturnih i institucionalnih reformi ima za cilj unapređenje poslovnog okruženja radi pružanja podrške bržem privrednom rastu predvođenom privatnim sektorom. Prioriteti su borba protiv sive ekonomije, dalje povećanje učešća u radnoj snazi, reformisanje ili iznalaženje trajnog rešenja za javna i državna preduzeća, i unapređenje kvaliteta i transparentnosti državne statistike - istakao je Roaf.

Prethodni trogodišni aranžman iz predostožnosti Srbije i MMF-a istekao je februara ove godine i bio je u vrednosti oko 1,2 mlrd EUR, ali Srbija nije koristila tu pozajmicu, prenosi Beta.

Povećanje plata u javnom sektoru od 8% do 10%?

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će ove godine biti u potpunosti ukinut zakon o privremenom smanjenju penzija.

- Oni koji nisu bili obuhvaćeni smanjenjem po zakonu mogu da računaju da će im penzijie biti povišene. Koliko, znaće se u septembru, kad se bude videlo koliko postoji prostora u budžetu - rekao je Mali.

Kako je naveo, Međunarodni monetarni fond (MMF) insistira da se do septembra ne izlazi sa procentima.

- Plate će takođe biti veće, ali i ti procenti će se znati u septembru - rekao je Mali, prenosi N1.

Inače, kako piše današnji Blic, Vlada Srbije predložila je predstavnicima MMF-a povećanje plata u javnom sektoru od 8% do 10%. Prema planu srpske vlade, povećanje zarada od 10% imali bi lekari, policija, učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok bi ostalima u javnom sektoru sledovao rast plata od oko 8%.

Tako bi, na primer, učitelj koji sada u proseku zarađuje 40.000 dinara nakon povećanja primao 44.000, piše list.

Doktor specijalista bi umesto sadašnjih 73.000 imao 80.300 dinara, a plata policijskog inspektora bi, umesto 47.000, iznosila 51.700 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.