Izvor: eKapija | Utorak, 12.06.2018.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za postrojenje za prečišćavanje otpadne vode i kolektora u Vranju 14,2 mil EUR - Finansira KfW, grade Strabag i Jedinstvo Užice

Ilustracija
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je prisustvovala potpisivanju dva ugovora iz programa sa KfW, u ukupnoj vrednosti od 14,2 mil EUR, u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadne vode i kolektora u Vranju, između izvođača radova i JP Vodovod Vranje. Izvođači radova su Strabag i Jedinstvo Užice.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je reč o značajnoj kapitalnoj investiciji kojom će biti rešen problem kanalizacije u Vranju, pre svega u prigradskim naseljima i selima na teritoriji te lokalne samouprave.

Kako se navodi na sajtu Vlade, Mihajlović je navela da je kroz program sa KfW-om ulaženo više od 250 mil EUR u razvoj komunalne infrastrukture u našoj zemlji, uključujući tekuće projekte i one koji počinju ove godine.

Prema njenim rečima, iskustvo projekata iz saradnje sa KfW-om jeste takvo da se radovi izvode kvalitetno i na vreme, što se očekuje i od realizacije ovog projekta.

Ovi projekti za nas su veoma važni zbog sticanja novih znanja koje ovim putem dolazi u Srbiju, zaključila je Mihajlović.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman je rekao da je projekat za upravljanje otpadnim vodama jedan u nizu projekata koji se realizuju u Vranju, podsetivši na to da je 2016. obeležen početak rada na izgradnji cevovoda od akumulacije Prvonek do Vranja.

Sve to je dokaz veoma dobre i bliske saradnje sa razvojnom bankom KfW, a u okviru šire razvojne saradnje Nemačke i Srbije od 2000. godine.

Od tada su u oblast zaštite životne sredine uložena značajna sredstva, oko milijardu evra, a oblasti vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama samo su jedan od segmenata, rekao je Ditman, i dodao da se u 23 opštine i grada u Srbiji realizuju slični projekti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.