NavMenu

Ovo su najstarije životinje Beogradskog zoološkog vrta

Izvor: Blic Ponedeljak, 11.06.2018. 13:18
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Aligator Muja, slonica Tvigi i javanski makaki Cica najstarije su životinje u Beogradskom zoološkom vrtu, u kojem bezbrižno provode svoje penzionerske dane.

Muja već 11 godina nosi titulu ne samo najstarijeg reptila u Vrtu dobre nade, već i najstarijeg američkog aligatora na svetu. On je u Beogradskom zoološkom vrtu od osnivanja 1936. godine, a 2016. proslavljen je njegov 80. rođendan.

- Ne postoje tačni podaci koliko je imao godina kada je došao kod nas. Prema procenama, nije bio baš beba, već odrasla jedinka. Reptili zbog sporog metabolizma i načina života obično žive 50 godina, ali ne i Muja. Smatra se da je on najstariji aligator na svetu, ali se drži momački – kaže kroz smeh Jožef Ezveđ, veterinar u Zoo-vrtu.

Skoro je nemoguće videti Muju da se kreće, pa mnogi posetioci, priča veterinar, pomisle da je igračka.

- Početkom 2012. desno stopalo mu je zahvatila gasna gangrena zbog čega je moralo biti odstranjeno, ali to uopšte ne utiče na njegov život. U odličnom je stanju – tvrdi Ezveđ.

Dobro je poznata i slonica Tvigi koja od 1973. stanuje u Beo zoo-vrtu.

- Dovedena je iz Holandije, iz cirkusa. Dosta je nepoverljiva i malo agresivna prema meni. Verovatno ličim na neku osobu tamo gde je bila. Slonovi pamte, a ona je u cirkusu bila mučena – kaže Ezveđ i dodaje da Tvigi ima oko 50 godina.

Slonovi gaje izuzetno jaku vezu sa porodicom, a najpoznatija beogradska slonica pre nekoliko godina ostala je bez društva.

- Ne bi bilo loše da ima partnera. Kada mladunče dođe na svet, o slončetu ne brine samo mama, već i tetke i strine. Nažalost, Tvigi je već godinama sama, ali mi se dobro brinemo o njoj – kaže naš sagovornik.

I makaki Cica iz roda majmuna ima skoro dvaput više godina od predviđenog životnog veka.

- Cica ili Bakica, kako joj mi tepamo, ima oko 35 godina, iako ova vrsta majmuna, javanski makaki, žive do 20 godina. Već nema neke zube – priča nam veterinar.

Ezveđ dodaje da je donedavno tu živela i vrsta koze himalajski tar koja je uginula prirodnom smrću, ali i da to nije neobično.


- Himalajski tar u prirodi živi 10 godina, a ovde je "dogurao" do 18. rođendana. Životinje u Zoo vrtovima, parkovima divljači i rezervatima žive mnogo duže nego u prirodnom staništu. To je zato što na takvim mestima dobijaju potrebnu medicinsku pomoć i uvek imaju obezbeđenu raznovrsnu hranu, kao i zaklon od vremenskih nepogoda – objašnjava Ezveđ.

Imena i po zaposlenima

Neke životinje u Vrtu dobre nade imaju imena i nadimke. Odabir imena, kaže veterinar, uvek je spontan. Nezvanični simbol Beo zoo vrta poslednjih desetak dana je i žensko mladunče belog američkog bizona, jedna u deset miliona, a nazvana je Dušanka jer je rođena na Duhove.

- Njen brat Ivan rođen je na Ivanjdan, a žirafa Krsto na Krstovdan. Dešava se da budu nazvani i po nekom od naših radnika, a ranije smo organizovali i akcije preko radija, pa su slušaoci birali imena za nove stanovnike vrta - kaže Jožef Ezveđ.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.