NavMenu

Prva energetski efikasna "istraživačka kuća" u Valjevu - 85% radova završeno

Izvor: eKapija Petak, 23.01.2009. 13:06
Komentari
Podeli

Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije i Društvo istraživača "Vladimir Mandić – Manda" iz Valjeva uspostavili su saradnju na projektu izgradnje "istraživačke kuće". Naime, Agencija za energetsku efikasnost spremna je da pruži stručnu pomoć mladim istraživačima sa ciljem primene sistema i tehnologija koji će doprineti smanjenju potrošnje energije u budućoj ekspoloataciji i korišćenju "istraživačke kuće".

U prvim razgovorima je dogovoreno da se razmotre mogućnosti za uvođenje mera, koje bi doprinele smanjenju potrošnje električne energije za grejanje tople vode, u ovom slučaju, korišćenjem solarnih panela.

Namera Društva istraživača je da "istraživačka kuća" u Valjevu postane pokazni primer primene principa energetske efikasnosti u zgradarstvu i to korišćenjem energije sunca, te samim tim i primer "dobre prakse i inicijative" da se energija iz obnovljivih izvora sve više koristi.

Izgradnja istraživačke kuće finansirana je iz Nacionalnog investicionog plana i iz donacija, a kako je navedeno na sajtu Društva istraživača, 85% radova na izgradnji kuće je završeno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.